Elismerések

2023.09.02. 10:50

Húszesztendős hagyomány: ismét megünnepelték a magyar fotográfia napját Salgótarjánban

A magyar kulturális kormányzat 2003-ban, tehát éppen húsz esztendővel ezelőtt döntött úgy, hogy elfogadja a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kezdeményezését, amely arra irányult, hogy augusztus 29-e legyen a magyar fotográfia napja, ünnepe. Azért ez a dátum, mert 1840-ben ezen a napon mutatta be Vállas Antal bölcsészdoktor, egyszersmind matematikus és fizikus a Magyar Tudós Társaság budapesti ülésén a dageorrotípiának nevezett új, jelentős, a fotótechnikát alaposan megújító eljárást.

Csongrády Béla

A két tárlat érdekes látnivalót és esztétikai élményt kínál az azokat megtekintők számára

Forrás: Beküldött fotó

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület azonnal csatlakozott e döntés adta lehetőséghez, és minden évben több kiállítással emlékezett meg erről a napról. Bár a tárlatok száma az utóbbi esztendőkben csökkent, a szakmai szervezet az idén is rendezett néhány bemutatót. A központi programot a minap a József Attila Művelődési Központban – a fotóklub székhelyén – tartották meg, ahol két kiállítást is – Összetartozás, illetve Street címmel – megnyitottak.

Az ünnepség Németh Anna helyi énekművész bevezető műsorával indult és ugyancsak a vendég fejezte be a megnyitót. A szép, érzelemgazdag zeneszámok között Homoga József, a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület elnöke volt a főszereplő, aki egyenként értékelte a tematikus tárlatokat. Elmondta, hogy az összetartozás a mindennapokban sokféleképpen – családtagok, barátok, ismerősök találkozásaiban, mosolyokban, ölelésekben, az emberi boldogság és szomorúság pillanataiban, a természet harmóniájában – realizálódik. Ennek megfelelően e témát – mint általában a többit is – sokféleképpen lehet megjeleníteni.

A kiírásra a megyéből 22 fotográfus küldte el összesen 293 digitális alkotását

Ezek közül a Bakos Béla Márk, Bővíz Sándorné és dr. Fancsik János salgótarjáni fotográfus alkotta zsűri 57 színes és fekete-fehér, azaz monochrom alkotást talált alkalmasnak, hogy kikerüljön az Előtér Galéria falára. A bírálóbizottság véleménye alapján különdíjat kapott Bódi Katalin és Homogáné Tóth Ilona, harmadik helyezést ért el dr. Agócs József, másodikat Földi Tímea, az első helyen pedig Gecse Lászlóné végzett.

A streetfotózás – mutatott rá Homoga József – az utcai események, történések, fények és árnyékok képi megjelenítését tartalmazza. Izgalmas műfaj, mert az utcákon ezernyi a látványosság, a történés, amelyek lényegét, hangulatát nem könnyű megragadni, megörökíteni. Az eredményes folyamat gyorsaságot, türelmet és nem utolsósorban technikai hozzáértést kíván. E pályázatra 16 fotós 227 képével tett eleget a kiírás feltételeinek. A bírálatot Csidér Bálint szolnoki, Monos Gábor budapesti fotóművész és Kovács Bodor Sándor salgótarjáni fotográfus, képszerkesztő végezte el.

A zsűrizés az internet lehetőségeinek felhasználásával készült, 1-től 10-ig terjedő pontozással

Döntésük eredményeként Bódi Katalin és Szeberényi András különdíjban részesült, a harmadik helyet Földi Tímea, a másodikat Homoga József szerezte meg, az első pedig dr. Agócs József lett a külföldön megörökített remek pillanatképeivel. A két kategória valamennyi díjazottja 4-től 14-ig terjedő számú kollekciójával nevezett, illetve kapott elismerést.

Megjegyzendő – s erre Ho­moga József is utalt – a bemutatásra érdemes képek mennyiségének nagyságrendjét nem a minőség, hanem a kiállító terület – illetve területek – mérete határozta meg. A díjakat – önmagának természetesen nem – Homoga József adta át nagy tetszésnyilvánítás közepette.

A magyar fotográfia ünnepéhez méltó két tárlat érdekes látnivalót és esztétikai élményt kínál azok számára, akik kifejezetten e cél érdekében látogatják meg az Előtér Galériát, illetve a fotóklub kiállítási terét. Azonban azoknak is, akik más programra, rendezvényre érkeznek a József Attila Művelődés Központba, és igyekeznek időt szakítani arra is, hogy megtekintsék ezeket a kiállításokat is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában