ASzakkör

2024.05.23. 11:56

Büszkeségeink: különleges tárlaton mutatkoztak be a nógrádi szakkörösök (videó)

Festett bútorok, gyöngy ékszerek, natúrkozmetikumok, gyertyák, fonott alkotások sorakoznak a kisterenyei Gyürky-Solymossy-kastély termeiben. Büszkeségeink címmel látható itt tárlat a Nógrád vármegyei szakköri közösségek kézműves alkotásaiból.

Gulyás Edina

Kézműves alkotások sokaságát tekinthetik meg az érdeklődők

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Kisterenyei Palóc Népdalkör műsora nyitotta meg a vármegyei kiállítást, ami a Nemzeti Művelődési Intézet Szakkör programjában Nógrád szerte alkotó közösségek munkáit vonultatja fel. A Büszkeségeink címet viselő kézműves tárlatnak – aminek a kisterenyei Gyürky-Solymossy kastély ad otthont – május 31-ig látogatható.  

kézműves, büszkeségeink
Máthé Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád vármegyei igazgatója nyitotta meg a tárlatot
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool

Közösséget kovácsolnak a kézműves tevékenységek

– A kiállításnak helyet biztosító kastély nekem nagyon sokat jelent. Az önkormányzat szándéka szerint, annak teljes felújítását követően, kézműves tevékenységeknek helyet adó műhelyt is kialakítunk itt. Az ide látogatók kipróbálhatják és meg is tanulhatják azokat a foglalkozásokat és népi művészeti alkotófolyamatokat, amelyet nagyszüleink a mindennapok során végeztek – hangsúlyozta köszöntőjében Nagy-Majdon József polgármester – Ne felejtsük el őseink hagyatékát, hiszen nem csak nyelvében, hanem kultúrájában is él a nemzet! 

Maruzs-Molnár Ágnes, a Bátonyterenyei Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője házigazdaként köszöntötte az érdekelődőket. Mint mondta, a szakköri foglalkozások közösségeket kovácsoló ereje mellett lehetőséget biztosítanak megismerkedni olyan ősi technikákkal, melyek már-már feledésbe merülnek. 

– Óriási szükség van ezekre a pillanatokra, a közösség, az alkotás erejére. A szakkör teret ad tanítónak és tanítványok egyaránt – tette hozzá az ügyvezető.

A program célja a népi kézművesség tudásanyagának átörökítése

Máthé Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád vármegyei igazgatója arra hívta fel a jelenlévők figyelmét: az ASzakkör program lehetőséget biztosít mindenkinek, aki szabadidejében tanulni szeretne és közösségben szeretné fejleszteni képességeit. A program célja egyebek mellett a közösségépítés, a helyi identitás erősítése, a szemléletformálás és a népi kézművesség tudásanyagának átörökítése.

– Nógrád megyében tavaly 38 településen 68 szakkör alakult meg. Ezen a kiállításon 35 község 50 alkotó közösségének munkáit láthatjuk. Az alkotások között vesszőből, illetve papírból font kosarak, gyöngyből fűzött ékszerek, csomózási technikával készült tárgyak, gyertyák, festett bútorok is láthatók – fogalmazott Máthé Lászlóné.  

– A napokban zajlik a közösségek hete, így a szervezők tökéletesen időzítették a kiállítás megnyitóját – vette át a szót Török János, népi iparművész, a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének elnöke, aki köszöntőjében arra is kitért, hogy a közösségeknek ősidők óta nagy szerepük van. A paraszti népi kultúrában természetes volt kalákában dolgozni. Így végezték a tollfosztást, a mezőgazdasági munkát és a házépítést is. Azonban mai virtuális világunkban hanyatlóban vannak a közösségek. A szakköri tevékenységek éppen ezt a folyamatot fordíthatják meg. Nem utolsó sorban a foglalkozások során egyedi, értékes és színvonalas alkotások is születtek. Az azokból készült kiállítást a kastély nyitvatartási idejében bárki megtekintheti.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában