Hungary Helps

2024.06.15. 22:21

Magyarország támogatásának köszönhetően apátsági rangra emelkedett a Norciában újjáépített bencés kolostor

A keresztény gondolatokat és egyházainkat megpróbálják a közbeszédnek átvitt és valós értelmében vett közterekről kiszorítani, éppen ezért az európai keresztény civilizációnak egy ilyen lényeges történelmi hagyományú helyszínén fontos Magyarország támogatása - mondta az Olaszországban lévő norciai kolostor-komplexum felújításáról Azbej Tristan a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek.

MW

Azbej Tristan

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

2016-ban súlyos földrengés rázta meg Olaszország középső részét, amiben közel háromszáz ember vesztette életét. A földrengés a kulturális örökségek és az épületek terén is hatalmas pusztítást végzett. A földrengés során, egy falat leszámítva, teljesen megsemmisült a Norcia mellett található bencés kolostor.

Azbej Tristan hangsúlyozta, hogy 

az itteni bencések, akik egészen az 1700-as évekig folyamatosan jelen voltak, majd 25 éve újraalakították az itteni szerzetes közösséget, gyakorlatilag mindenüket elvesztették a földrengés következtében.

Magyarország nemzetközi segítségnyújtási programja a Hungary Helps - Magyarország segít program arról ismert, hogy szerte a világon a bajbajutott embereket - kiemelten az üldözött keresztényeket - segíti - mondta.

"Norciában természetesen keresztényüldözésről nem beszélünk, de az egyetemes keresztény kultúrát és egy közösséget hatalmas veszteség érte, ezért a külföldi kormányok közül Magyarország elsőként és egyedüliként ajánlotta fel az itteni bencés közösségnek, hogy támogatja az újjáépítést" - közölte.

Azbej Tristan kiemelte, hogy miközben Magyarországtól keletre és délre, Afrikában és Ázsiában keresztény embereket üldöznek, akiknek sokszor az életükkel kell fizetniük Jézusba vetett hitükért, addig Nyugat-Európában azt látjuk, hogy a kereszténység mint civilizáció, mint kultúra áll támadás alatt.

Az államtitkár elmondta: a magyar állam két részletben nyújtott anyagi támogatást a rendnek. Egyiket 2021-ben a kolostor, illetve a templom szerkezeti kárainak kijavítására adta, majd 2023-ban a kolostor melletti zarándokház felépítésében is segédkezett. A Hungary Helps keretén belül nyújtott két támogatás összege meghaladja a 700 ezer eurót (278 millió forint).

Hálából, Magyarország és a magyar emberek támogató szolidaritásának, a rend a kolostor egyik termét magyar teremnek nevezi, ahol Szent István király kultuszát fogják ápolni

 - mondta az államtitkár.

A bazilikát Nursiai Szent Benedek, Európa védőszentje, a bencés rend megalapítója valamint testvére, a Szent Skolasztika szülőhelyén építették; mind szakrális mind kultúrtörténeti szempontból kiemelten jelentős európai helyszín.

Azbej Tristan továbbá azt is elmondta, hogy "annyira erős és az eredeti bencés regulát követő kivételes közösségről van szó, hogy ennek a lelkisége nagyon sok zarándokot vonz szerte a világból, akiknek az ittléte hozzájárul a kolostor fenttartásához".

A Hungary Helps programnak az elsődleges missziója az üldözött keresztények védelme. A program más, saját szülőföldjükön veszélyben lévő közösségeknek is segít.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában