Kiállításmegnyitó

2024.04.02. 12:23

Vándorkiállítás mutatja be az elmúlt évtized legjelentősebb nógrádi régészeti leleteit Taron

Vándorkiállítás nyitja meg kapuit a látogatók előtt Taron kedd délután.

Veres Edina

Szűkebb hazánkban zajló régészeti feltárásokkal kapcsolatban bővíthetik ismereteiket az érdeklődők Taron, a turisztikai fogadóépület vándorkiállításán. A Görbeország kincsei – Nógrád vármegye régészete az elmúlt 10 évben című tárlat április 2-án, kedden 16 órakor nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Könyvtár és Közművelődés Tar nevű Facebook-oldalon megosztott tájékoztatás szerint, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum 2013-ban hozta létre régészeti osztályát, amely évforduló jelentette az apropóját annak, hogy a 10 év alatt összegyűlt, kiemelkedő régészeti munkákat bemutassák a nagyközönség számára.

„Törekszünk arra, hogy minél látványosabban érzékeltessük azt a gazdagságot, amely Nógrád vármegye régészeti korszakainak egészét jellemzi” – olvasható a bejegyzésben, amelyből az is kiderült: a vándorkiállítás rollupok segítségével mutatja be a 2013 és 2023 között szűkebb hazánkban zajló régészeti munkák során feltárt leleteket. A tárlat anyaga az ásatásokon készült fotók, illetve ismertető szövegek felhasználásával röviden bemutatja a településeket, a feltárásokat és a föld alól előkerült kincseket. Az érdeklődők április 16-ig tekinthetik meg a vándorkiállítást a tari Turisztikai Fogadóépület nyitvatartási idejében vagy előzetes időpont-egyeztetést követően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában