Irodalom

2024.04.12. 11:20

Két fiatal nő irodalmi tehetségét díjazták Rétságon

A hagyományok szellemében a költészet napján adták át Rétságon a Spangár András Irodalmi Kör díjait. Idén két fiatal hölgy kapta a kitüntetést, Iványi Mónika és Csuta-Hujber Anita.

Hegedűs Henrik

Mezőfi Zoltán polgármester méltatta a díjazottakat

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár olvasótermében rendezett eseményen először a zsűri nevében Belovainé Nacsa Henriett értékelte a pályázatra beérkezett műveket. Elmondta, Saliga Nikolett és Kelemen Péter segítette a bírálat munkáját, és nem kaptak könnyű feladatot, hiszen sok színvonalas alkotás érkezett, amelyek közül ki kellett választani a jutalomra legérdemesebbeket.

Hazug vers nem létezik!

A település önkormányzata képviseletében Mezőfi Zoltán polgármester is szólt röviden a hallgatósághoz. Kiemelte, a költészet mindig igazmondó akar lenni, és még senki sem hallott-olvasott hazug verset. Éppen az irodalom az a műveltségi terület, ahol a legszélesebben visszatükröződik a körülöttünk lévő világ, benne Isten szeretetével, szerelemmel, természeti szépségekkel, humorral, politikával.

Spangár-díjakat osztottak ki Rétságon, mellyel az irodalmi törekvéseket ismerik el
Fotó: Vendel Lajos

Díjakat adtak át

A polgármester és a zsűri tagjai ezután nyújtották át a díjazottaknak a tizennyolcadik század elején tevékenykedett szerzetes-író, Spangár András arcképével díszített plakettet, Dovák József alkotását. A prózai kategóriában a keleti országrészben élő Iványi Mónika nyert, aki Krumpliszedés című novellájában egy lány szemszögéből ábrázolja a nyárvége mezőgazdasági munkáját, amelynek végén, egyfajta szomorú csattanóként a főszereplő elvetél a mezőn. A lírikusok között pedig a dunántúli Csuta-Hujber Anita lett a győztes, Lesz idő című, filozofikus gondolatokat ébresztő versével. 

A díjátadóval párhuzamosan megjelent az Üzenetek, vallomások, strófák címet viselő kiadvány, benne a pályázatra beérkezett művekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában