Előadássorozat

2024.04.16. 13:47

Házhoz megy a Zenede: ismert emberek mutatták be a könnyűzene fejlődését Pásztón

A Házhoz megy a Zenede elnevezésű könnyűzenei országos előadássorozat állomása ezúttal Pásztó volt, ahol több száz gyermek élvezhette a világszerte ismert és hazai slágereket, miközben bepillantást nyerhettek a zenetörténetbe is.

Nagy Orsolya

A Házhoz megy a Zenede elnevezésű könnyűzenei országos előadássorozat állomása ezúttal Pásztó volt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Általános- és középiskolás diákok töltötték meg kedd délelőtt a pásztói művelődési központot a Házhoz megy a Zenede programnak köszönhetően, hogy közelebbről is megismerjék a könnyűzene világát.

Bordás József, a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum művészeti vezetője, Artisjus-díjas, zenetanár, dobművész portálunk érdeklődésére elmondta: a kezdeményezést még 2009-ben hozta létre azzal a céllal, hogy az általános- és középiskolás gyerekeknek megmutassák a könnyűzene fejlődését, illetve inspirálják őket arra, hogy hangszeren tanuljanak.

Egy évtizede járják hazánkat

– Már több mint 12 éve járjuk az országot. A jelenlegi, 45 állomásos turnénk a Nemzeti Művelődési Intézet és a Petőfi Kulturális Ügynökség közös szervezésében valósul meg, amelyet a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogat a Petőfi Kulturális Program keretén belül – fogalmazott Bordás József. Hozzátette: a gyerekek olyan 60 perces interaktív előadáson vehetnek részt a programnak köszönhetően, ahol gyakorlatilag az afrikai ősi zenétől egészen napjaink pop zenééig mutatják meg nekik a nemzetközi és a hazai zene történetét. Ráadásul a koncertet követően több hangszert is kipróbálhatnak a diákok.

218 ezer gyerek látta már az előadást

Az Artisjus-díjas dobművész arra is kitért: eddig több mint 218 ezer gyerek látta már az előadást, ez a szám pedig magáért beszél. A gimnazisták és a 7-8. osztályosok általában egy kicsit nehezebben oldódnak, de a végén ők is felszabadultan élvezik a műsort. A rendezvény végén pedig legyen szó gyermekről, vagy tanárról, egyaránt csillogó szemmel távoznak.

Az egy órás előadáson Bordás József mellett színpadra lépett Baricz Gergő, az X-Faktor felfedezettje, zenetanár, a pop-hazai rock élet szerves része, a Kőbányai Zenei Stúdió énektanára, Nagy Zoltán, Csordás Tibi, számos pop produkció gitárosa, Kovács Felicián, Kovács Kati és a Wellhello együttes zongoristája, billentyűse, valamint Köpöncei Dániel, basszusgitáros, a magyarországi és felvidéki produkciók tagja, a Lottó show zenekarának és Feke Pál produkcióinak basszusgitárosa.

A kezdeményezéssel kapcsolatban Váczi Tünde, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ vezetője elmondta: még korábban szerződést kötött az intézmény a Nemzeti Művelődési Intézettel. Ez számukra pedig nagyon hasznos, mert olyan programokat érhetnek el, amelyekre lehet, hogy egyébként nem volna lehetőség.

Fontos a fiatal korosztály megszólítása

Kifejtette: ebben az együttműködésben nem csak a művelődési központ és a Nemzeti Művelődési Intézet van benne, hanem maga a város vezetése is. Farkas Attila polgármester (Fidesz) is hitelesítette ugyanis ezt az együttműködést az aláírásával.

Az intézmény vezetője kiemelte: fontos a fiatal korosztály megszólítása, hiszen ők azok, akiket nehezebb bevonni a kulturális életbe. Ez a szervezett zenei program igen hasznos, hiszen egyben edukáció is a gyerekeknek a hangszer tanulásban, vagy a zenei élet megismerésében.

A pásztói előadást követően, a délutáni órákban a Házhoz megy a Zenede Szurdokpüspökiben folytatódik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában