Nyelv és tudomány

2024.04.04. 12:54

A salgótarjáni nyelvjárásról készítettek hangfelvételeket a diákok, hangoskönyv is lesz belőle

A Salgótarjáni Madách Imre Gimnázium a közösségi oldalán adott hírt a közelmúltban arról, hogy az iskola tavaly októberben egy nyelvészeti kísérletnek adott otthont a budapesti HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai szervezésében.

Sipos Nina Vivien

A  tanulók egy térképes játékban vettek részt, miközben beszédüket fejmikrofonokkal rögzítették. Ahogy beszámoltak róla, a kísérletben való részvétel után a nyelvjárások iránt érdeklődő diákok további együttműködés részeként azóta maguk is társkutatóvá válhattak, hangfelvételeket készítettek idősebb beszélőkkel Salgótarjánban és más környező településeken, például Bárnában és Szalmatercsen.

„A budapesti kutatók és a madáchos diákok feltett szándéka, hogy az elkészült hanganyagokból és azok átiratából szemelvényeket is közzétegyenek online hangoskönyv formájában az idei év folyamán. Ezzel a közös céljuk, hogy a palóc nyelvjárások egyediségei és mai formái bemutathatóvá, bárki által meghallgathatóvá váljanak” – olvasható a Madáchos Hírmondó bejegyzésében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában