Különleges alkotó

2024.03.15. 09:58

Rajzol, fest és énekel is a somoskőújfalui nyugalmazott óvónő

Nem mindennapi tárlatmegnyitóra került sor a minap a Nógrád Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület szervezésében a társulat Mérleg utcai székházában. A nőnapi rendezvény specialitása több tényezőből tevődött össze.

Csongrády Béla

Kővári Krisztina (középen) szívesen rajzol és fest is

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Ilyen például a helyszín, amelyre nem elsősorban a képzőművészeti programok a jellemzők, de – mint Losonczy Ildikó képzőművész beszédében kiemelte – örvendetes, hogy ily módon, egy – a Pegazus Élményközpont révén is – sokak által látogatott intézményben is bővül az alkotók bemutatkozásának a lehetősége. A legérdekesebb az volt, hogy az ilyen alkalmakkor fellépő művészeti együttesben, a Trilla tercettben a főszereplő, Vargáné Kővári Krisztina – élethelyzetét tekintve nyugalmazott óvónő Somoskőújfaluban, ahol 1999 óta él – is énekel, tehát ily módon is érintett volt önálló kiállítása megnyitóján.

Sok segítséget kapott a festőűvészektől

A nagy számban megjelent érdeklődőt Juhászné Kincses Helén igazgatóhelyettes köszöntötte, majd Pálinkás Sándorné, a TIT megyei elnöke mondta el ünnepi gondolatait. Mint fentebb már említést nyert, az úgymond szakmai megnyitóbeszédet egy tapasztalt, jó nevű salgótarjáni pályatárs, Losonczy Ildikó mondta. Kiemelte, hogy Vargáné Kővári Krisztina nem hivatásos művész, de nem is amatőr, inkább egy olyan tehetséges ember, aki főként autodidakta módon szerezte meg, bővítette a tehetsége kibontakoztatásához szükséges szakmai tudást. Ebben buzdítást, sok segítséget kapott a szintén Somoskőújfaluban élő Földi Péter, Kossuth-díjas festőművésztől. 

Ő ismertette és szerettette meg Kővári Krisztinával a pasztell műfaját, amelyet mind a mai napig a legszívesebben használ. Ugyancsak nagy mértékben járultak hozzá szakmai kiteljesedéséhez a bujáki, a mátraalmási, salgóbányai, somoskőújfalui művészeti táborok, amelyek keretében nemcsak élményanyagot kaptak, de megismerkedhettek különböző technikákkal is neves művészek – Földi Péteren túl például Antal András, Hibó Tamás, Molnár Péter – tanácsai alapján.

Szereti a természetet

Losonczy Ildikó ráirányította a figyelmet arra, hogy az alkotó kedvenc témája a Somoskőújfalut is körülölelő gyönyörű természeti környezet, amelyet legszívesebben önálló élményei révén örökít meg. A megnyitóban szó esett azokról a helyszínekről – Salgótarjántól kezdve Szolnokon, Hatvanon, a fővároson át – és különböző, helyi, regionális és országos kiállításokról, amelyeken 1987 óta Vargáné Kővári Krisztina letette a névjegyét.

Ezt követően mutatta be igényes, színvonalas műsorát a Trilla tercett, amelynek két tagja – Boros Istvánné és Boros Ágnes – egy műsorszámmal harmadik társukat köszöntötte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában