Kisfilm

2024.03.12. 14:07

Palócföldi történeteken keresztül elevenednek meg a nógrádi értékek (videó)

A Magyar Sajtó Napja alkalmából rendezett ünnepi eseményen mutatták be a vármegyei önkormányzat identitáserősítő céllal készített, Palócföldi történetek című sorozat filmet a vármegyeházán. Az alkotás mától az önkormányzat YouTube csatornáján is elérhető.

Gulyás Edina

Skuczi Nándor (középen) a nógrádi identitást bemutató rendezvényen ajánlotta a helyiek figyelmébe a filmet

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

– Nógrád vármegye önkormányzat elkötelezett abban, hogy az itt élőkben erősítse a szülőföldhöz való ragaszkodást. Ennek talán a legjobb módja megmutatni az itteni szépségeket, értékeket és azokat a példaképeket, akikre érdemes felnézni – fogalmazott a sajtótájékoztatón Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke. – A vármegyei önkormányzat a helyi identitáserősítést célzó pályázatokból már több olyan alkotást és tevékenységet is megvalósított, ami a fenti célt szolgálja. A most elkészült Palócföldi történetek elnevezésű, tíz kisfilmből álló sorozat a helyi értékekre irányítja a nézők figyelmét. 

Fontos a szülőföld szeretete

Mint mondta, úgy vélik: ahogy más területein az országnak, úgy Nógrádban is fontos az itt élők számára az élhető környezet, a jól fizető munkahelyek, de ugyanilyen fontos a szülőföld szeretete is. A tíz rész összesen tizenkét példaértékű életművel rendelkező szereplőjét és a munkásságukhoz szorosan kapcsolódó nógrádi értékeket bemutató epizódokat a salgótarjáni Natham Movies készítette. A csapat alkotta meg korábban azt a vármegyéről készült imázsfilmet is, melynek rövidebb és hosszabb verziója már 73 ezer megtekintés felett jár a YouTube-on.

Szellemi táplálék, amiből meríthetünk

– A Palócföldi történetek valamennyi epizódja 14-15 perces kisfilm, azonban minden részt egy-két órán keresztül forgattuk, így még a későbbiekben tudunk ezekből építkezni – fogalmazott Nagy Tamás alkotó. – A korábban készített imázsfilm elérte a célját, azt, hogy még inkább otthon érezzük magunkat Nógrádban. 

Hozzátette: ezt szerették volna tovább építeni, egy-egy helyi kulturális érték, kiemelkedő életút bemutatásával. Olyan személyek szólalnak meg az alkotásban, akik szakavatottak egy-egy témában. 

– Nagy élmény volt számunkra a forgatás, mindenhol nagy szeretettel fogadták csapatunkat. Minden szereplő nagy szeretettel adja át gondolatait a filmeken keresztül. Olyan szellemi táplálék az mindenki számára, amiből valamennyien tudunk meríteni, építkezni – hangsúlyozta Nagy Tamás. 

A filmmel kaput nyithatunk a nógrádi értékekre

A Palócföldi történetek egy-egy szereplője is ott volt a programon, valamennyien azt hangsúlyozták: megtisztelő volt számukra a felkérés, hogy részt vegyenek ebben a projektben. Hrúz Dénes, a Dűvő Zenekar vezetője elmondta: a népzenét nem őrizni kell, hanem használni és továbbadni azt a fiataloknak. Földi Péter, Kossuth-díjas festőművész kifejtette: a filmmel egy kaput nyithatunk, ami rávilágít a nógrádi értékek olyan szegmensére, amit talán sokan nem is ismernek. Réti Lajosné Margit néni, az érsekvadkerti gyűjtemény ápolója arról beszélt, hogy férjével egész életükben emberekkel foglalkoztak, évtizedekig tanítottak. Önkéntes hagyományőrző tevékenységük is szolgálat, amivel az eltűnő paraszti kultúrát igyekeznek megtartani.

Visszatérő vendégeket remélnek

Szarvas Imre az Ipolytarnóci Ősmaradványok szakértője úgy fogalmazott: ezek a kisfilmek sokat segíthetnek abban, hogy a vármegye értékei szinergiában egyesüljenek és úgy erősödjenek tovább. Dancsok Regina, a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely sajtófőnöke pedig kifejtette: a vallásos emberek ismerik és sokan felkeresik a kegyhelyet, aki ide jön, azt megérinti a hely és biztos, hogy visszatér majd. 

A vármegyei önkormányzat YouTube csatornáján mától látható a kisfilmek első része, majd minden szerdán és szombaton kerül fel újabb epizód. Ugyanettől a naptól elérhetők a szintén értékőrzés és identitáserősítés céljából készíttetett Nógrádikumok kisfilmek új részei is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában