Nool.hu videó

2024.03.01. 19:28

Munkácsy fürdőzik: művészettörténeti értékekben gazdag kiállítás nyílt a tarjáni múzeumban (fotók, videó)

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg Gyarmati Gabriella művészettörténész péntek délelőtt a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban a Munkácsy fürdőzik című kiállítást, amelyet a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumból hoztak el Salgótarjánba.

Sipos Nina Vivien

A hangulat fokozása érdekében a kiállítóterem egyik részébe egy nyugágyat és egy napernyőt is kitettek a szervezők

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Egy művészettörténeti értékekben rendkívül gazdag időszaki kiállítás érkezett a napokban Salgótarjánba, a Dornyay Béla Múzeumba, hiszen világszerte az egyik legnevesebb magyar festő, Munkácsy Mihály alkotásait tekinthetik meg a múzemkedvelők és az érdeklődők az intézményben egészen május 10-ig, péntekig.

A rendezvényen beszédet mondott többek között Mustóné Krajcsi Mónika osztályvezető és kulturális menedzser, kitérve arra, hogy milyen gyöngyszemeket is láthatnak a résztvevők a kiállításon.

A Munkácsy fürdőzik című tárlat a máig népszerű belga üdülőhelyen, Ostendében készült Munkácsy-alkotásokat állítja a középpontba, amelyekhez több szálon futó kultúrtörténeti vonalak is kapcsolódnak. Amellett, hogy betekintést nyerhettek a látogatók Ostende multikulturális nemzetközi sikertörténetének fejezeteibe, azt is megnézhették, hogy milyen rekreációs lehetőségek várták Munkácsy Mihályt a hűs vizű Északi-tengernél töltött pihenése során. A művészettörténeti közeget és a gasztronómiát is érintő, valamint korabeli fürdőzési szokásokkal egyaránt foglalkozó kiállítás nosztalgikus hangvételű kultúrtörténeti „meditációt” is biztosított.

Fokozták a hangulatot

A gyűjtemény Munkácsy életének egy apró, mégis fontos részletét, darabkáját jelenítette meg könnyed eleganciával. A hangulat fokozása érdekében a kiállítóterem egyik részébe egy nyugágyat és egy napernyőt is kitettek, a háttérben megjelenítve az osztendei tengerpart lélegzetelállító látványát. A kiállításra való ráhangolódást a teremben még a tenger hullámzásának a hangja is elősegítette.

– A Munkácsy név olyan, amiért tényleg érdemes múzeumba jönni. Kultúrtörténeti szempontjából egy nagyon gazdag kiállítást hoztunk össze, hiszen egy olyan életszakaszát ismerhetjük meg Munkácsy Mihálynak, amely egy személyesebb élményt nyújt. Láthatjuk a fotókon és a kiállítási tárgyakon keresztül, hogyan pihent a művész Ostendében, amikor éppen nem műremekeket festett – mondta Shah Gabriella, hozzátéve: – Nagyon szeretjük az olyan tárlatokat, amelyekről úgy lép ki az ember, hogy sokkal többet tud meg az adott témáról. Igyekeztünk úgy összeállítani ezt is, hogy ez lehetőség szerint teljesüljön. Itt megismerhetjük az akkori gasztronómiát, az utazási- és fürdőzési szokásokat, amellett, hogy Munkácsyról is tanulunk egy kicsit.

Sok érdeklődőt vonzott

Az eseményen felszólalt még Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, illetve dr. Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója is, végül pedig Gyarmati Gabriella nyitotta meg a kiállítást, aki interaktívan mutatta be a nagy számban összegyűlt közönségnek a különböző festményeket, fotókat, relikviákat és tárgyakat, körbejárva az egész fotógyűjteményt.

A kiállítás megvalósításában hatalmas támogatást nyújtott a Szépművészeti Múzeum , a Magyar Nemzeti Galéria, Békéscsaba Megyei Jogú Város Német Önkormányzata, Boda Csaba műgyűjtő, Bársony Lili, valamint Povázsai Rita ötvös. A grafikai tervek Nyisztor János képzőművész munkáját dicsérik, a fotóinstalláció előkészítésében pedig Berta Fanni grafikus segített.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában