Nool.hu videó

2024.03.04. 16:40

Esterházy János boldoggá avatásáért imádkoztak Bujákon (fotók, videó)

Rendkívüli alkalomból gyűlt össze a lakosság a bujáki Szent Márton plébániatemplomban, hiszen Esterházy János boldoggá avatásáért tartottak szentmisét. Emellett a hévízgyörki hagyományos népviseletet is jobban megismerhették a résztvevők.

Sipos Nina Vivien

Az eseményen közreműködtek a bujáki egyházi kórus és a Haraszti ikerlányok

Forrás: Nool.hu

Fotó: H. Cs.

Hévízgyörki viselettel ismerkedtek

Az ünnepi szertartást megelőzően megismerkedhettek a résztvevők a bujáki templomban a Hévízgyörki Tánccsoport közreműködésével a népviselet sajátosságaival, kitérve mind a női, mind a férfi öltözék érdekességeire. Számtalan kiszegett felsőszoknya, alattuk tarka alsószoknyák, pendelyek, apró virágmintás ingblúzok, színes, koronás címerrel és virágokkal hímzett mellények és kendők tárultak az érdeklődők szemei elé. A hévízgyörki ruházat elképesztő, csodaszép darabjait ugyanis meg is lehetett tekinteni élőben, visszakalauzolva a közönséget egyenesen a régi időkbe, amikor mindennap hasonlóképpen öltözködtek az ifjú lányok, asszonyok és férfiak egyaránt.

Méltóképpen emlékeztek meg a néhai grófról

Esterházy János festménye alatt imádkozzunk az ő boldoggá avatásáért, de ugyanakkora hazánkért és nemzetünkért, még ezekben a nehéz időkben is. Fohászkodjunk azért, hogy a nagyböjti bűnbánat kegyelme megsegítse mindannyiunkat, a nemzeti emlékezetünket a megtisztuláshoz vezesse, és hogy a feltámadás ne csak Jézus Krisztus esetében, hanem a mi nemzetünk lelki életében is valósággá váljék – mondta az eseményen Marti József esperes-plébános, hozzátéve:

– Ünnepeljünk és imádkozzunk együtt, valamint merítsünk erőt az előttünk élt isten szolgája nagyszerű példájából!

Istentiszteletet celebrált isten szolgája, Esterházy János boldoggá avatásáért, valamint szentbeszédet mondott főtisztelendő Ambrogio Canavesi ferences szerzetes, amelyhez koncelebráltak a szerzetesrend tagjai.

Koszorúzást tartottak
Az eseményen közreműködtek a bujáki egyházi kórus és a Haraszti ikerlányok, akik egy gyönyörű népi dallal léptek fel a szentmisét követően, teljesen ámultba ejtve a közönséget tehetségükkel, énektudásukkal. A szertartást követően a közösségi tér udvarán folytatódott az ünnepség, ahol a felszentelt Esterházy-emlékhelynél tartottak koszorúzást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában