Kezdeményezés

2024.02.12. 11:19

Támogatják az érsekvadkerti hívek is a felvidéki vértanú gróf boldoggá avatását

Az érsekvadkertiek is csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja gróf Esterházy János boldoggá avatása. Ennek érdekében a napokban Érsekvadkerten egy előadást is tartottak a mártír gróf életéről és vértanúságáról, valamint egy szentmisén a hívek közösen imádkoztak a gróf boldoggá avatásáért.

Lászlók Judit

Szertartás az érsekvadkerti templomban

Fotó: Beküldött

Palóc népi kezdeményezés segíti a Gróf Esterházy János boldoggá avatását

Dr. Molnár Imre történész portálunknak elmondta, hogy Gróf Esterházy János felvidéki képviselő életét, ugyan már sokan ismerik, de sajnos még mindig nem elegen ahhoz, hogy a neki járó megbecsülés szintjén kezelje őt a történelmi tudatunk. Ugyanis Gróf Esterházy János nemcsak a felvidéki magyarság jogaiért küzdött, hanem az üldözöttek mentésével, az igazságért és a keresztény értékekért való bátor kiállásával kiérdemli az egyetemes emberi tiszteletet is. 

– Megrendítő mártírsorsával, azonban mindenek előtt a felvidéki, és az anyaországi magyarság elé állított hatalmas példát – fogalmazott dr. Molnár Imre. – Ezért örvendetes az a palóc népi kezdeményezés, amelynek célja, hogy Isten szolgája Esterházy János életét minél szélesebb körben megismerjék és a boldoggá avatásának érdekében a nép kívánságára az Egyház eljusson János testvérünk életszentségének kinyilvánításához. Ennek érdekében, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont által meghirdetett és Isten szolgája boldoggá avatásáért bemutatott első szerdai szentmiséket átvéve, a terényi Arttéka Művészet Határok Nélkül Egyesület havonta váltakozó helyszínnel a Palócföldön imaalkalmakat szervez. Ezek az események szentmisével és kulturális programokkal összekötve szolgálják Esterházy János életének és lelki örökségének minél szélesebb körben való megismertetését.

Előadást is tartottak a mártír gróf életéről és vértanúságáról

A tavaly útjára indult kezdeményezéshez csatlakozva Érsekvadkerten, a szentmisét megelőzően egy egy héttel, a helyi ifjúsági házban, dr. Molnár Imre történész tartott egy vetítéssel egybekötött előadást a mártír gróf életéről és vértanúságáról. Máthé György, Érsekvadkert plébánosa elmondta, hogy minderre azért volt szükség, hogy a hívek közössége még több és még elmélyültebb ismerettel készüljön fel a szentmisével egybekötött megemlékezésre. 

– Ahhoz, hogy Esterházy Jánost az egyház boldoggá nyilvánítsa, nekünk híveknek is sokat kell még tennünk imáinkkal, egyéni felajánlásainkkal, hiszen a teológusok, történészek mellett a keresztény nép óhaját és akarását bizonyító tényanyagot is figyelembe kell venni a boldoggá avatási eljárás során – mondta a plébános, aki szerint ezt a célt szolgálja, a 2022-ben Bábel Balázs érsek úr védnöksége alatt megalakult Esterházy János Imaszövetség is, melyhez az [email protected] címen lehet csatlakozni.

Szentmisével egybekötött megemlékezést tartottak

Máthé György kifejtette továbbá, hogy a szerdán bemutatott szentmise főcelebránsa Vagyóczky József nyugalmazott plébános volt, aki szentbeszédben méltatta Esterházy János életét és mártíriumát. Majd a mise végén a megtelt templomban a hívekkel közösen imádkoztak és énekeltek a mártír gróf boldoggá avatásáért. Az eseményen közreműködött Híves István tárogatóművész és a bátonyterenyei Haraszti Ikerlányok. 

– Szívből, ajánljuk a havi első szerdai szentmisék folyamatának minél több templomban való befogadását és megszervezését. Méghozzá azzal a szándékkal, hogy ezekkel a szentmisékkel nemcsak Esterházy János boldoggá avatási folyamatát támogatjuk, hanem egy maradandó lelki élményben is részesülhetünk – hangsúlyozta Máthé György. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában