Kézműveskedés

2024.02.26. 10:55

Ősi magyar technikát sajátítottak el az etesi iskolások

A Mocsáry Antal Általános Iskola Etesi Tagintézményében az alsó tagozatos tanulók őrizve a néphagyományokat és a népművészetet, nemezlabdákat készítettek a közelmúltban.

Sipos Nina Vivien

Az intézmény egy Facebook-bejegyzésében osztotta meg, miképp láttak hozzá a gyerekek az ősi magyar technika, a nemezelés folyamatához egy rendhagyó technika óra keretein belül.

„Megnyírtuk a birkákat, a levágott gyapjukat tisztítottuk, mostuk, kártoltuk (fésültük sokszögű eszközön). Megszárítottuk a birkák tiszta gyapjait, amibe persze néhány fűmag, növénymaradvány óhatatlanul ott maradt” – olvasható az iskola csoportjában a gondolatfejtés.

A nemezeléshez kellő kitartás szükséges, hiszen hosszadalmas folyamat, mire a gyapjúszálak összeállnak a szappanos víztől és a sok-sok gyúrástól olyan formájúvá, amilyenre az ember szeretné. Az etesi diákok viszont most megmutatták, hogy a türelem bizony pattogó nemezlabdát terem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában