Emlékezés

2024.02.09. 15:05

Megemlékeztek Csohány Kálmán 99. születésnapjáról Pásztón

A város huszadik századi történetének, szellemi életének egyik legjelentősebb személyisége az 1925. január 31-én született Csohány Kálmán grafikusművész, akit kétszer – 1964-ben és 1967-ben – is Munkácsy-díjjal tüntettek ki, 1974-ben pedig megkapta az Érdemes Művész elismerést.

Csongrády Béla

A 99. születésnapon az alapítvány a temetőben tartott ünnepséget

Forrás: Beküldött fotó

Az 1960-as és a 70-es években sok egyéni, illetve csoportos kiállítás részese volt szerte az országban, valamint határainkon kívül is. 1964-ben Magyarországot képviselte a Velencei Biennálén. Salgótarjánban érettségizett, majd a budapesti képzőművészeti főiskola elvégzését követően 1952-ben megnősült. A fővárosban telepedett le, de szülővárosától, Pásztótól soha nem szakadt el. Az ottaniak rendszeres ihletői, szereplői voltak alkotásainak. Az 1980. április 2-án – viszonylag fiatalon – bekövetkezett halálát követően is a helyi Szentlélek temetőben talált végső nyughelyre.

Supka Magdolna művészettörténész találóan egy hatalmas meleg kenyérnek nevezte Csohány Kálmán emberközpontú művészetét. Életéről, örökbecsű munkásságáról Shah Gabriella, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum jelenlegi igazgatója – akinek nagy szerepe volt a pásztói állandó Csohány-emlékkiállítás létrehozásában – könyvet írt a vonal művészéről, a Csohány Kálmán Baráti Kör Pásztó Kultúrájáért Alapítvány pedig következetesen őrzi és mutatja be a grafikusművész munkásságának értékeit. 2023 januárjáig támaszkodhattak az akkor 96 éves korában elhunyt feleségre, Tóth Klárára, Pásztó díszpolgárára is.

A minap a 99. születésnapon az alapítvány a temetőben tartott ünnepséget, amelyen részt vett a művész fia, ifj. Csohány Kálmán is. Tisztelgésként a kuratórium tagjai közül többen verset is mondtak, az interneten, a művész honlapján pedig egy rövid, jellemző alkotásokkal illusztrált megemlékezést jelentettek meg.

Az alapítvány részéről Herczegné Varga Ilona közölte portálunkkal, hogy a város önkormányzata Csohány Kálmán születésnapjának centenáriumára a 2025-ös esztendőt Csohány-emlékévnek nyilvánította és alakult egy bizottság is a méltó főhajtás előkészítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában