Palóc Múzeum

2024.02.22. 19:58

Márciustól számos újdonsággal várja látogatóit a Palóc Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma új kiállítással tiszteleg idén Nagy Iván történész születésének 200. évfordulója előtt. A tavalyi év múzeumi eseményeiről, valamint az idei kihívásokról is kérdeztük dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes múzeumigazgatót. Az intézmény márciustól újra várja az érdeklődőket.

Lukács Zsófia

A megújult intézmény márciustól fogadja a látogatókat

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

– A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói utasítására 2023. december 1-jétől 2024. március 1-ig zárva tart a Palóc Múzeum. A szakmai munka azonban nem szünetel. Milyen feladatokkal záródott a tavalyi év, s hogyan indult az újév?

– Ahogy a Magyar Nemzeti Múzeum számos fíliája, így a mi intézményünk sem fogadott látogatókat a három téli hónapban. Ettől függetlenül a múzeum dolgozói aktívan végezték munkájukat, melyre nagy szükség is volt, hiszen a 2022-ben megkapott két belvárosi ingatlan átalakítását és berendezését követően, tavaly szeptemberben meg kellett kezdeni a több ezres műtárgy gyűjtemény áttelepítését az eddigi raktárhelyünkről, a volt Vármegyeháza épületéből. Ez a rendkívül körültekintő és precíz szakmai munkát igénylő feladat hatalmas időigénnyel és költségekkel jár. Több hónapos előkészítés után, bő fél év alatt, napjainkra jutottunk el a költöztetés utolsó szakaszába. Mindemellett természetesen, munkatársaink aktívan járják a vármegye határain belül és kívül az óvodákat, általános és középiskolákat, szociális intézményeket irodalomtörténeti, történeti és néprajzi előadásainkkal, múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal. 

Utazó múzeumunkkal célunk, hogy a résztvevők számára biztosítsuk a régi korok világába való beleélés lehetőségét, megismertessük velük a magyarság történetét, a népi kismesterségeket, de legfőképp a palóc néprajzi csoportot.

Mindeközben muzeológusaink és gyűjteménykezelőink is tevékenyek voltak, hiszen e bezárási időszakban is segítették a kutatási szándékkal hozzánk fordulók eredményes munkáját.

Számos újdonsággal készülnek a nyitásra

– Mire számíthatnak a látogatók a 2024-ben?

– Sok olyan munkának helyet tudtunk adni, mely a szakmai működésünket segíti idén. A leglátványosabb változás talán a főbejáraton tapasztalható. Így – azt gondolom – a balassagyarmati önkormányzat által megvalósított, zöldterületek megújítására irányuló Zöld Csiga projekt is méltó kiegészítést kapott. A korábbi főhomlokzat renoválás kapcsán már múzeumunk bejárati ajtaját is felújítottuk, de most – az asztalosműhelyben történt garanciális munkálatokat követően – igazán megszépült állapotban várja az újranyitást. Március elejétől tehát ismét szeretettel várjuk a látogatókat a palóc kultúrát átfogóan bemutató két állandó kiállításunkra, szabadtéri skanzenünkbe, a Madách-emlékszobánkba és Nagy Iván-termünkbe, valamint a tavaly indult időszaki kiállításainkra. Utóbbiak közül a Dalait kunyhóban, palotában éneklik című Petőfi-kiállítás április közepéig, a Kitaszítottak – ahol az Ipoly elválaszt című trianoni tárlat ez év őszéig, míg a Nógrádból a halhatatlanságba című kiállítás év végéig tekinthető meg. 

Dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes múzeumigazgatót az idei tervekről is kérdeztük
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Új kiállítással is készülnek?

– A 2024-es esztendő legnagyobb kihívása Nagy Iván tudós kétszázadik születési évfordulójának a méltó megünneplése. Ebből az alkalomból júniusban új tárlat nyílik intézményünkben, melyet érdemesnek gondolunk állandó formában megtartani. Ősszel ennek folytatásaként, a családkutató munkásságának méltatására konferenciát is tervezünk a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. 

Nagy örömünkre tavasszal megnyitjuk Egri István balassagyarmati fafaragó életművét bemutató kiállításunkat.

 A ma is élő és aktívan alkotó népművész által készített palóc szoba múzeumunk gyűjteményét gazdagító darabjainak segítségével szemléltetjük a hagyományos palóc fafaragási technika és motívumvilág továbbélését. Másik, nyár végén nyíló időszaki tárlatunk Dósa Mária szandai asszony új stílusú hímzésein keresztül ad betekintést az autentikus hímzés átalakulási, egyéni újra értelmezési folyamatába.

Megannyi programot is kínálnak az érdeklődőknek

– A kiállításokon túlmutató, több éve működő programok is jellemzik a múzeum háza táját. Milyen egyéb rendezvényekkel készülnek idén?

– Hosszú és eredményes múltra tekint Múzeumi hétfők című tudományos-ismeretterjesztő előadássorozatunk, mely az intézményünk fő profiljába vágó, vagy azzal rokon tudományterületekhez, kiállításainkhoz, különböző művészeti irányokhoz kapcsolódóan hívja és várja az érdeklődő közönséget. Ezt idén is folytatjuk. Mindemellett családi napok, nyári gyermektáborok és egyéb tematikus programok zajlanak a múzeumban és környékén. Utóbbiak közt érdemes megemlíteni a Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozatot, melyhez aktívan csatlakozunk majd júniusban, valamint a Hagyományéltető Napok Szent Anna ünnepéhez kapcsolódó júliusi eseményeit, melynek szakmai részről társrendezői vagyunk. Az egyedülállóan színes palóc néprajzi gyűjtemény a történeti anyagokkal együtt napjainkra méltó és szakmailag biztonságos környezetben helyet kaptak.

– Milyen távlati feladatok körvonalazódnak még az elkövetkezendő évekre?

– Régi törekvésünk, hogy a palóc etnokulturális tér értékeit összegzően bemutató, Bölcsőtől a sírig – paraszti ünnepek és hétköznapok Nógrád megyében nevet viselő állandó kiállításunk több mint 3 évtized után megújuljon. Elképzeléseink szerint látványvilágában és tartalmában is úgy alakulna át a tárlat, hogy az megfeleljen a XXI. század elvárásainak, mind műtárgyvédelmi, mind múzeumpedagógiai szempontból. Ez egy nagy tervezési és kivitelezési munkálatokat igénylő költséges folyamat. A másik, ettől égetőbb sürgősségű feladat hazánk első, szabadtéri kiállítóhelyének állagmegóvása. A Palóc fundus nevű skanzen mind a négy épülete mielőbbi korszerűsítésre szorul. Ahhoz, hogy az itt kiállított pótolhatatlan népi építkezési emlék továbbra is látogatható legyen, halaszthatatlanul fontos beavatkozásokat kell elvégeznünk rajtuk. E tekintetben folyamatos figyelemmel vagyunk az ilyen irányú pályázatokra és bízunk fenntartónk, a Magyar Nemzeti Múzeum támogatásában is. Reméljük, hogy belátható időn belül sikerrel jár mindkét szakmai tervünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában