Színjátszás

2024.02.14. 08:00

Az ország minden pontjáról érkeznek társulatok a balassagyarmati színjátszó fesztiválra

A pénteken kezdődő amatőr színházi fesztivál - a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok részleteit ismertették a szervezők a kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Céljuk, hogy kinyissák, megfiatalítsák a 60 éves országos fesztivált, amely idén 3 napos programsorozattal várja a közönséget.

Lukács Zsófia

Balról jobbra: Medvácz Eszter, Golyán Krisztina és Zolnyánszki Zsolt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

– A Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok (ISZN) egy nagymúltú rendezvény, egy olyan színjátszó fesztivál melyre műfaji megkötés nélkül jelentkezhetnek hazai vagy határon túli magyar nyelvű, nem hivatásos színházi műhelyek és társulatok. A 39. ISZN február 16-tól 3 napon keresztül várja a közönséget Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban – ismertette Golyán Krisztina intézményvezető a fesztivál sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy a művelődési központ programkínálata több szempontból megújult és most a fesztivál szervezésével is egy nagy kihívás elé néznek, hogy a tradicionális programot egy új formában hívják életre. –Az ISZN esetében az a célunk, hogy kinyissuk, megfiatalítsuk a fesztivált. Azt szeretnénk, hogy ne csupán a versenyző amatőr társulatok tagjai látogassák az előadásokat, hanem legyen helyi, valódi színházi közönsége szerte az országból– fogalmazott Golyán Krisztina.

Kiemelte, hogy a program kiválasztásánál szempont volt, hogy egy közkedvelt, fiatal, tehetséges színházi személy mellett döntsenek, így esett a választásuk Wunderlich Józsefre, a Vígszínház színészére, aki pénteken este lép színpadra.

24 pályázat érkezett

A tájékoztatón az intézményvezető arra is kitért, hogy a felhívásra 24 pályázat érkezett, ebből 9 társulat mutatkozhat be idén, köztük egy felvidéki. A modern, aktuális témájú, könnyed és klasszikus darabok egyaránt megtalálhatóak az előadások közt, olyan helyszíneken mint például a könyvtár vagy a büfé. A zsűriben is új tagot köszönthetünk ifj. Vidnyánszky Attila, színész, rendező személyében.

–Az ISZN során a versenyzők nem csupán szakmai értékelést, hanem minősítést is kaphatnak. A Legjobb előadás címben részesülő társulat - a pénzdíjazás mellett - Bartha Boglárka alkotását veheti át– mondta el az intézmény vezetője.

60 éve kezdődött az ISZN csírázása

A tájékoztatón Zolnyánszki Zsolt, művelődésszervező, galériavezető, az intézmény egyik legrégebbi tagja a fesztivál szellemiségébe engedett betekintést. – 60 éve kezdődött az ISZN csírázása, majd egy országos fesztivállá fejlődött. Egy időben indult a Nyitott Ház Mozgalommal, ami a mai modern közművelődés alapja. A lakosság bevonásával közösségek épültek és ennek megnyilvánulásaként indult az ISZN. Az egyik legrégebbi eseménye az országnak, amire nagyon büszkék vagyunk. Számtalan kőszínházi színésznek és rendezőnek jelentett ugródeszkát az évek során– árulta el a művelődésszervező.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy mai világunkban a szórakoztatás érték nélkülivé vált, így az ISZN-nek egy új küldetése lett és egy értékközvetítő kultúrmisszióvá vált.

Wunderlich József is érkezik

Végezetül Medvácz Eszter Balassagyarmat Város Önkormányzatának kulturális- ifjúsági referense a programról adott bővebb tájékoztatást, amelyről portálunk is részletesen beszámolt a minap. – A belépés ingyenes. Az Udvari Kamaraszínház előadásával nyitjuk meg a fesztivált pénteken, majd utána a fiatalok kedvence, Wunderlich József koncertje zárja az első napot. Szombaton 10 órától kezdődnek az előadások egészen éjfélig, amelyeket egy parti követ hajnalig dj Rigóval. Vasárnap 10 órától folytatódnak az előadások és 11.30-kor egy műhelybeszélgetésnek lehet tanúja a közönség, majd 15 órakor díjátadó és fesztiválzáróval ér véget a rendezvény Csőre Gábor színművésszel– részletezte Medvácz Eszter.
A díjazásról elmondta, hogy idén 4 kategóriában akár többszázezer forintot is hazavihetnek a legjobbak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában