Jegyzet

2024.01.18. 12:41

Világok világa

Sokat tesz a klaszszikus tollforgatók megismertetéséért - Csongrády Béla gondolatai.

Csongrády Béla

Mint sokak számára ismert, a fenti egykori Kormorán-sláger folytatásaként a Magyarország megnevezés következik. A Kossuth rádió Nagyok című sorozatának minapi vendége, Pásztor Éva nyugalmazott balassagyarmati középiskolai tanár egyik kedvenc zeneszámaként e gyönyörű szóösszetételt is tartalmazó dalt választotta. De élvezet volt hallgatni a Tarnóczi László riporter kérdéseire adott válaszokat is, amelyek nemcsak emberközeliek, színesek, elgondolkodtatóak, tanulságosak, hanem aktuálisak is voltak. 

Ugyanis Nógrádban januárban nemcsak Kölcsey Himnuszát, nemzeti imánk papírra rögzítését ünnepeljük a magyar kultúra napja címén, hanem Petőfire – aki megírta a Salgó című nevezetes versét és Gyarmaton is megfordult 1845-ös nevezetes országjárása idején – is gondolunk, s mindenekelőtt méltó módon igyekszünk emlékezni, fejet hajtani januárban – 16-án, illetve 21-én – a mi vidékünkön, Szklabonyán és Alsósztregován született két 19. századi író, Mikszáth Kálmán és Madách Imre zsenialitása előtt. 

E klasszikus tollforgatók neve ugyancsak sokszor hangzott el a műsorban, hiszen Pásztor Éva különböző tanintézményekben kifejtett oktató-nevelőmunkájában folyamatosan sokat tett, és kutatásaival, könyvek megjelentetésével, előadásaival, rendhagyó irodalomóráival, versmondó versenyek, irodalmi séták szervezésével, civil szervezetekben kifejtett sokrétű tevékenységével tesz manapság is munkásságuk időtlen értékeinek megismertetése, elismertetése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában