Ünnep

2024.01.22. 19:55

Versekkel, dalokkal, tánccal ünnepelték a magyar kultúrát a salgótarjáni Balassi könyvtárban

Rendhagyó programmal ünnepelték a magyar kultúra napját a Balassi Bálint Könyvtárban hétfőn. A szép számú érdeklődő a Nógrád Táncegyüttes tagjainak köszönhetően a dalokon és a verseken túl táncokat csodálva gazdagodhatott kulturális élményekkel az esemény során.

Veres Edina

Több fellépés is színesítette a programot

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Teljesen megtelt érdeklődőkkel a Balassi Bálint Könyvtár földszintje hétfőn, a magyar kultúra napján. A jeles alkalomról természetesen rendezvénnyel emlékeztek meg, amely során a megjelenteket elsőként Molnár Éva, a bibliotéka igazgatója köszöntötte.

– Sokat tudunk arról, hogy miért és mikortól ünnepeljük a magyar kultúra napját, illetve arról is, hogy kinek a nevéhez fűződik. Emellett pedig még azzal is tisztában vagyunk, hogy az Országgyűlés 2022-ben emléknappá nyilvánította ezt az ünnepet – fejtette ki Molnár Éva, aki felidézte azt is, hogy az előző években könyvbemutatókkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, versekkel vagy éppen színházi előadásokkal emlékeztek meg a jeles alkalomról. Mint fogalmazott, miden alkalommal jól érezték magukat, ami nem is csoda, hiszen ez az ünnep nagyon fontos a számukra. Hozzátette: ez alkalommal egy kicsit különlegesebb, rendhagyóbb produkciót hoztak el a program résztvevőinek, akik idén a Nógrád Táncegyüttes műsorát tekinthették meg.

Molnár Éva igazgató köszöntötte a szép számú vendéget
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A Nógrád Táncegyüttes nem azért különleges, mert nem illik bele a magyar kultúrába, sőt! A táncnak óriási jelentősége van az ember életében. A táncegyüttest pedig nagyon is kedveljük, hiszen Salgótarjánban, valamint Nógrád vármegyében szinte nincs olyan rendezvény vagy program, amelyen ne lennének jelen – méltatta a műsort bemutató együttest a könyvtárigazgató, arra is rámutatva, hogy nehéz lenne felsorolni azokat a díjakat, amiket a táncegyüttes az évek során teljesen jogosan és kiérdemelten már „bezsebelt”. 

Kötelességünk megemlékezni a magyar kultúra napjáról

Molnár Éva hangsúlyozta, hogy a „nógrádosok” pótolhatatlan értéket képviselnek szűkebb hazánk életében, majd ezt követően átadta a székek előtti teret a táncosoknak. A közönség számára a táncegyüttes tagjai a Tánc az irodalomban című műsorral kedveskedtek. A produkcióban a versek, az énekek és a táncok mellett néhány folklórral kapcsolatos fogalom is helyet kapott. Így a folklorizmus vagy a folklorizáció is, amely kifejezéseket a táncosok természetesen versekkel és népdalokkal is példáztak előadásukban a közönség számára.

Miután a nógrádosok jó hangulattal töltötték meg a könyvtár földszinti terét, Molnár Éva aláhúzta: szűkebb hazánkban folytatódik a magyar kultúra napja, hiszen a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont a Dornyay Béla Múzeummal, a Zenthe Ferenc Színházzal, és a Balassi Bálint Könyvtárral egy online vetélkedőt is hirdetett a témát érintően.

Már 35 éve ünnepeljük ezt a napot

– Legyenek akár békeidők, akár háborús időszakok, nekünk mindig kötelességünk azokról a nagy emberekről és ritka értékekről megemlékezni, akik és amik ehhez a naphoz kötődtek. Ne feledkezzünk meg arról, hogy 1989. óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, ne feledjük, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban épp január 22-én fejezte be nemzeti imánkat, a Himnuszt – emelte ki Molnár Éva, aki a program zárásaként arra is rámutatott: a kultúrába sok minden belefér, így például az olvasás, a színház, a jó kedv, a programok és természetesen a tánc is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában