Tárlat

2024.01.28. 08:58

Munkácsy-díjas szobrászművész rajzaiból nyílik kiállítás Gyarmaton

Csemniczky Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész Firkák című kiállítása nyílik meg február 3-án, szombaton 17 órakor a balassagyarmati Szerbtemplom Galériában.

Lukács Zsófia

– Firkálni, rajzolni jó. Jó játék kötelezettség nélkül pontokból, vonalakból, foltokból, geometrikus és amorf, organikus formákból ilyen-olyan mértékben beteríteni egy adott felületet. A nyomhagyó gesztus jelei megnyitják a fantázia palotájának a kertkapuját, így beosonhatunk, beléphetünk, becsörtethetünk oda. Félénken, bátran, agresszíven továbbhaladhatunk. Bolyonghatunk a kertben, a fényes tükörtermekben, labirintusokban, lépcsőkön fel, lépcsőkön le, padlástól a pincéig, titkos átjárókon át a titkos rejtekekbe, intim budoárokba, vendégváró szalonokba, akár kertvégi sufnikba. Firkálás közben felidéződhetnek illatok, ízek, melegség, hideg, kövek horzsolása, ágak tüskék karmolása, nedvesség, szárazság, hangok zenéje, zaja, szavak, mondatok, és akik mondják. Firkálás közben sok minden történik bennünk. Lehet, hogy olyan ez, mint a klimpírozás, amit csinálni jó, de hallgatni nem. Jó esetben a firkanyomok másokban is megnyitják képzeletük kapuját. Ebben reménykedem – fogalmaz az alkotó, Csemniczky Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában