Jegyzet

2024.01.26. 12:45

Érzelmes művészet

A művészet tipikusan az egyik legtágabb meghatározással rendelkező ágazat – Sipos Nina gondolatai a témában.

Sipos Nina Vivien

A művészet tipikusan az egyik legtágabb meghatározással rendelkező ágazat, a társadalmi lét egyik fontos formája: olyan alkotótevékenységet jelöl, amelynek célja a valóságnak bizonyos esztétikai elvek szerint, a szép érzését felkeltő eszközökkel való, az egyedi jelenségeket általánosító, tipizáló tükrözése, annak megjelenítése.

Legalábbis ez a hivatalos definíció, de ahány ember, annyi értelmezés , illetve vélemény létezik ebben a témában is, hiszen a művészet nagyon sokféle lehet. Rendkívül elképesztő, hogy milyen mély gondolatokat, arról nem is beszélve, hogy milyen erős és intenzív érzéseket képes egy-egy műremek kiváltani a nézőből, érdeklődőből. Hallottam olyan esetről, amikor a Vatikánban található Sixtus-kápolna híres mennyezetfreskóját látva – amelyet Michelangelo készített a 16. században, megörökítve Mózes első könyvének jeleneteit, köztük Ádám teremtését is – egy csoport turista tört ki zokogásban a meghatottságtól.

Mint azt kifejtették a látogatók: túláradtak érzelmeik, továbbá könnyeik a festmények lenyűgöző szépsége, kulturális értéke, illetve mondanivalója miatt csordultak ki. Ugyan bennem nem keltettek késztetést a sírásra Stephen Wilkes fotográfus egyedi módon megalkotott, megismételhetetlen képei, amelyeken már 2009 óta folyamatosan dolgozik – februárban jön ki az albuma –, de egyfajta tiszteletet mindenképpen kiváltott belőlem. A művész alkonyattól pirkadatig várva készít el ezerötszáz felvételt, amikből egyetlen fényképet komponál össze, felhasználva hozzá minden anyagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában