Emlékezés

2024.01.23. 11:26

A kuruckor zenéje is megelevenedett a híres csata évfordulóján Romhányban

Rendhagyó formában emlékeztek január 22-én, hétfőn este Romhányban a Rákóczi-szabadságharc utolsó komolyabb csatájának évfordulóján. Ezúttal a vezérlő fejedelem korának zenéje elevenedett meg a Bereczki Máté Művelődési Házban.

Hegedűs Henrik

A romhányi csata emlékműve. Feliratai a kurucok mellett harcoló lengyel és svéd katonáknak köszönhetően három nyelvűek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Felvezetésként a hagyományos koszorúzást tartották meg a házigazdák a falu Szátok felé eső végén található, 1932-ben emelt turulmadaras díszítésű emlékoszlopnál, ahol az önkormányzat vezetői mellett civil szervezetek és intézmények képviselői helyezték el a talapzaton a tisztelgés virágait.

Ezután a Bereczki Máté Művelődési Házban Vezér Attila polgármester nyitotta meg az ünnepi képviselő-testületi ülést, kiemelve, hogy a községben 2003 óta emlékeznek meg folyamatosan, minden esztendő januárjában a szabadságharc dicső csatájáról, amelynek a történészek szerint nem akadt győztese, ugyanakkor a közvélemény a labancok vereségeként könyveli el a romhányi ütközet  eredményét.

A településen élő Hajdú-házaspár, István és felesége, Éva asszony, a Romhányi Dalárda karvezetője készült fel érdekes előadással Rákóczi korának zenéjéből, abból az apropóból, hogy korábban több szempontból feltárták már a tizenhetedik-tizennyolcadik század fordulójának históriáját, de a visszatekintésekből a muzsika eddig még kimaradt.

Miután a dalárdás férfiak a közönség bevonásával elénekelték az egyik legelterjedtebb és legismertebb kuruc nótát, a Tyukodi pajtást, Hajdu István arra mutatott rá, hogy ki is volt ez a derék magyar harcos-hazafi. Segítségül hívta Jankovich Ferenc történelmi regényét, amelyet a szerző mesebeli elemekkel díszített. Részleteket is felolvasott a műből, pontosan azt, amely Tyukodi Mátyás halálára utal: bizony, Jankovich mondája szerint a fegyverforgató katona éppen a romhányi csatában áldozta életét a hazáért – ám hozzátette, vélhetően ez nem igaz, de a nógrádiak számára mindenképpen büszkeséggel említhető.

Felidézték II. Rákóczi Ferenc kalandos életét is

Az előadásban felidéződött II. Rákóczi Ferenc kalandos élettörténete, az anya, a legendás munkácsi várvédő Zrínyi Ilona nevelő hatásától a rodostói száműzetésig, természetesen dalos csokorba kötve a legfontosabb mozzanatokat.

Az ünnepség végén Vezér Attila bejelentette, a falu hírneves alakja, a művelődési ház névadója, Bereczki Máté éppen kétszáz esztendeje, 1824-ben született, és ebből az alkalomból a teljes 2024-es esztendőt a nemzetközileg elismert gyümölcsnemesítő szakember emlékének szentelik, benne tudományos tanácskozásokkal, szakmai konferenciával. Várhatóan ellátogat majd idén Romhányba Nagy István mezőgazdasági miniszter is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában