Állatvilág

2023.12.03. 10:58

Nógrádi szakember gyűrűzte meg 13 éve a legöregebb, ismert nagy fakopáncsot

Nógrád egyik leggyakoribb harkályfaja a nagy fakopáncs. Egy friss gyűrűzési adatnak köszönhetően kiderült, hogy a madarak élethosszát tekintve valóságos matuzsálemek is akadnak közöttük.

Faragó Zoltán

Nagy fakopáncs, hím példány

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

November végén egy gyűrűs nagy fakopáncsot fényképeztek le, Budapesten, a Margitszigeten így sikerült beazonosítani a madarat. Ezt a nagy fakopáncsot 2011. február elején gyűrűzték a szigeten, akkor már második éves korában. Az egyik jelölő szakember a Patakon élő Lukács Katalin Odett volt - közölte honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A gyűrűzés és a mostani megfigyelés között eltelt 12 év és 9 hónap alapján jelenleg ez a legidősebb gyűrűs nagy fakopáncs a hazai madárgyűrűzési adatbankban. A madarat 2013. tavaszán is megfigyelték a szigeten. Az Európai Madárgyűrűzési Szövetség (EURING) életkorrekord listáján (EURING Longevity List 2023. a legidősebb ismert korú gyűrűs nagy fakopáncsot a gyűrűzését követően 15 év elteltével találták meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában