Tárlat

2023.12.10. 16:34

Nógrádi alkotók munkái kaptak helyet a pásztói iskola új művészeti galériájában

Ajándékot kapott a napokban a Zsigmond Király Általános Iskola a Mikulástól. Neves Nógrád vármegyei művészek felajánlásaként ugyanis újabb 13 alkotás érkezett az intézménybe.

Nagy Orsolya

Szántó Marianna, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta, hogy korábbi adományozójuk, Simon M. Veronika művésznő már 10 jeles alkotással örvendeztette meg az iskolaközösséget. Ez a kibővült gyűjtemény állandó kiállító helyet kap a művészeti szaktanterem melletti területen, ahol megalakult az iskola Zsigmond Művészeti Galériája.

– Iskolánkban szeretnénk állandó kiállításon bemutatni a Nógrád vármegyében élő festőművészek alkotásait. A nagybátonyi Képzőművészek Baráti Körének tagjai, így Király Mandi, Radics Lászlóné, Mester Erzsébet, Illés Győző, Nagy Józsefné, Batta Szilvia és Bazsó Veronika hét festményt adományoztak számunkra. A Petőfi-emlékévhez kapcsolódó versillusztrációkat, tájképeket és portrékat kaptunk tőlük, melyek már több kiállításon is szerepeltek – közölte az igazgató.

Hozzátette: a salgótarjáni Balassi Bálint Asztaltársaság részéről Tuska Csaba nagyszerű, Dumbledore-t ábrázoló portréját lehet megcsodálni. A pásztói Athéné Alkotókört az intézmény kollégája, Mikuska Judit képviselte, aki 5 képpel járult hozzá a galéria bővítéséhez. Többféle stílus és technika látható a festményeken, így például akvarell, akril, olaj és vegyes technikájú alkotások. Szántó Marianna elmondta, hogy céljuk az, hogy tanulóik művészi látásmódját és kreativitását fejlesszék a művek tanulmányozása által.

Várják az alkotásokat

Mint fogalmazott, a kiállítás megnyitóját Éri Veronika 8. a osztályos tanuló romantikus stílusú zongorajátéka nyitotta meg. Veronika a helyi Rajeczky Benjamin Alapfokú Művészeti Iskolában sajátította el az előadói szintű zongoratudását. Az alkotásokat pedig a téli szünetig tekinthetik meg az érdeklődők az aulában, majd átkerülnek az állandó kiállításra. Az igazgató háláját fejezte ki a festőművészek nagylelkű felajánlásáért és várják a térség alkotóinak és az iskola művésztanárainak további művészeti alkotásait is, hogy bemutathassák az intézmény aulájában lévő kiállítóhelyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában