Születésnapi gála

2023.12.08. 17:45

Neves művészekkel ünnepelte 70. születésnapját Vándor Éva Salgótarjánban

Már amikor megjelentek a plakátok, a szórólapok, a Vándorka cím érzékeltette, hogy nem mindennapos színházi estét láthatnak majd azok, akik elfogadják az invitálást. S nekik lett igazuk, mert a Vándor Éva 70. születésnapjára, december 8-ára készült – december 4-én színre vitt – gálaműsor valóban különleges estének bizonyult.

Csongrády Béla

Népes színészgárda köszöntötte a művésznőt

Forrás: Zenthe Ferenc Színház

Olyannyira, hogy nehéz eldönteni, hogy kinek volt nagyobb élményben része: a gratulációk, ajándékok sokaságát bezsebelő ünnepeltnek, a Jászai Mari-, Zenthe- és Vastaps-díjas díjas színésznőnek, a Halhatatlanok Társulata örökös tagjának, vagy a színháztermet zsúfolásig megtöltő publikumnak. A hangütés sem volt úgymond szokványos, hiszen a Nagy Zoltán vezette egri együttes, a Gárdonyi Géza Színház zenekara élő produkcióként adta elő a Csókos asszony című operettből a Művészhimnuszt, illetve a Pásztor Máté jóvoltából elhangzott Mi muzsikus lelkek… betétdalt kísérte. Ugyancsak Heves megyéből érkezett a GG Tánc Eger. Látványos produkciójuk zeneszerzője Zombola Péter, a koreográfusa Topolánszky Tamás volt.

Mint Andó Ákosnak, a Zenthe Ferenc Színház üzletszervezési vezetőjének, kiváló műsorközlőjének a szövegéből gyorsan kiderült: nem véletlenül volt ez az este olyan gazdag programú, hiszen a társulat 2017 óta dolgozik együtt a Budapesten élő Vándor Évával, aki zömmel főszerepet játszott az Augusztus Oklahomában, a Függönyfel! Avagy Még egyszer hátulról, az Erdő, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Lovagias ügy, a Tanítónő, az Apácák, a Szépkilátás, a Még egyszer, veled ugyanitt, a Warrenné mestersége című darabokban. Az ünnepelt beszélgetőpartnere szerepét Susán Ferenc rendező, a Zenthe színház megbízott igazgatója vállalta magára. Ő vezényelte a forgószínpadi váltásokat, kérte a bejátszásokat.

Közismert, kiváló színművészek érkeztek a köszöntésre

Az első személyesen megjelent vendég a Vándor Évával egy, a Szinetár Miklós vezette főiskolai osztályban járt Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész Mihályi Győző volt. Vele ráadásul évekig együtt játszott Vándor Éva a József Attila Színházban. Ő is kiemelte a színésznő kisugárzását, derűt árasztó, életigenlő egyéniségét. A vendég az alkalomhoz illő magas színvonalon adta elő József Attila Kész a leltár című versét. A következő fellépő Harmath Imre, Vándor Éva férje volt, akivel nagy sikerrel játsszák a Salgótarjánban is színre vitt Még egyszer, veled ugyanitt című darabot. A Zenthe egyik fiatal színésze Sikó Koppány a Tanulmány a nőkről című előadásból is jól ismert, Például Te című slágerrel köszöntötte tapasztalt pályatársát. Jakab Csaba – aki évekig szerepelt a Zenthe színházban – betegsége miatt nem tudott jelen lenni a gálaesten, de a távolból is őszintén üdvözölte a számára nagyon kedves kolléganőt.

Mondani sem kell, hogy milyen nagy szeretettel fogadta az ünnepelt és a közönség a 87 éves Kossuth-díjas Pásztor Erzsit, aki korát meghazudtoló frissességgel elevenítette fel egy pofon történetét, amelyet egy filmben volt kénytelen lekeverni ifjabb játszótársának, aki a későbbiekben ugyancsak megkapta a Tolnay Klári-díjat. Újabb vendégként Kautzky Armand érkezett, akivel például a Mezítláb a parkban című darabban játszottak együtt. Nagy taps köszöntötte Koltai Róbertet, akivel több színházban és itt a Zenthében is voltak partnerek és jó barátnak tekintik egymást. 

Salgótarján emlékéremmel is kitüntették

A folytatásban olyan személyek – jelesül Fekete Zsolt salgótarjáni polgármester és dr. Dániel Zoltán alpolgármester – jelentek meg a színpadon, akiket nem a művésznő hívott meg. A tisztségviselők Salgótarján emlékéremmel köszönték meg Vándor Éva Salgótarjánhoz való kötődését, eddigi szerepeit. A teátrum korábbi igazgatója, Simon Lajos egy kedves kengurufigurával emlékeztette a színésznőt egyik filmszerepére. A közönség nevében az egyik leghűségesebb néző, Bisteiné Gordos Márta adott át virágcsokrot Vándor Évának, majd P. Kerner Edit – Susán Ferenc társaságában – elhunyt férje, T. Pataki László tiszteletére alapított arany emlékgyűrűvel tüntette ki pályatársát. 

Szinetár Miklós is beköszönt

Hatalmas meglepetést keltettek mindenki ؘ – de főleg Vándor Éva – számára Szinetár Miklós bejátszott köszöntő szavai. Már eleddig is, majd úgymond a finálé részben fellépett lényegében a Zenthe egész társulata, így fejezve ki szeretetét, tiszteletét Vándorka iránt. Az esten közreműködött Körmendi Péter zenekara is.



 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában