Program

2023.11.07. 08:03

Háromszáznegyven éve szabadították fel Szécsényt a török megszállás alól

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeuma A Szabadságért címmel tart jubileumi konferenciát és emléknapot november 10-én, pénteken Szécsény muzulmán uralom alóli felszabadulásának 340. évfordulója alkalmából az intézményben.

Lászlók Judit

Az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeuma a közösségi oldalán adta hírül, hogy az esemény 9.15-kor kezdődik, amelyen köszöntőt mond Balla Mihály országgyűlési képviselő, Stayer László polgármester, valamint dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató. Ezután indul a jubileumi konferencia, amelyen többek között előadást tart dr. Barsi Balázs ferences atya; dr. Habil Várkonyi Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művelődéstörténeti Tanszék vezetője; Prof. dr. Habil. Balogh Judit, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanára; dr. Mészáros Kálmán, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos kutatója; Prof. dr. Pozsony Ferenc, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magyar néprajz és antropológia szak professzora, a Magyar Tudományos Akadémia külsős tagja; dr. Molnár Imre történész, valamint dr. Limbacher Gábor néprajzkutató. 

A rendezvényen közreműködik a Vissi d’Arte Művészeti Együttes, valamint az Erkel Ferenc Vegyeskar Bel Canto Kamarakórusa, illetve Chomát Dalibor, Pásztor Nelli Mária és Szalay-Demeter Mózes zongoristák. A jubileumi konferenciát és emléknapot koszorúzással zárják a ferences templom falán lévő emléktáblánál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában