Tárlat

2023.11.14. 10:26

Első önálló fotókiállítását rendezte meg a klubban a salgótarjáni gyökerű fotográfus

Amikor a fényképészettel is foglalkozó R. Tóth Sándor és a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület megegyezett abban, hogy megszervezik a már évek óta a fővárosban élő, salgótarjáni gyökerű alkotó Jeruzsálem ez is… című kiállítását, aligha gondoltak arra, hogy a tárlat megrendezésekor és megtekinthetőségének idején átértelmeződnek az izraeli városról békében készült felvételek.

Csongrády Béla

Az egyesület is igyekezett olyan ünnepélyessé tenni a megnyitót, mint minden más esetben

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Varga Tamás

Ezeken ugyanis értelemszerűen nyoma sincs még a térségben október 7-e óta tartó fegyveres harcoknak, megdöbbentő történéseknek, emberi tragédiák sorának. Az egyesület is igyekezett olyan ünnepélyessé tenni a megnyitót, mint minden más esetben.

Ennek a törekvésnek az egyik jeleként a szervezet elnöke, Homoga József fotóművész vállalta, hogy gondolataival útjára indítja a látnivalókat. Kiemelte, hogy a vendég sokoldalúan kapcsolódik szülővárosához. Édesanyja tősgyökeres salgótarjáni, a fiú itt járt közgazdasági szakközépiskolába. Az érettségit követően újságírói iskolában fotóriporteri szakmát végzett, s egy ideig a Nógrád Megyei Hírlap fotósaként is tevékenykedett. Annál a lapnál, amelynek édesapja, Bódi Tóth Elemér évtizedeken át jeles újságírója, szerkesztője volt. 

Felmenőjének több, főként verseskötete is megjelent. A legújabb, önéletrajzi ihletésű könyvének november 30-án, csütörtökön lesz a bemutatója a KultPont Kávéházban. R. Tóth Sándor egyetemet végzett Izraelben és Budapesten, ahol héber tolmácsként, nyelvtanárként él zenei előadóművész feleségével és két fiúgyermekével. Doktori címét 2018-ban szerezte meg.

A világjárvány kapcsán, annak vége felé kezdett el újra intenzíven fotózni, tudatosan az utóbbi egy évben foglalkozott fotográfiával. Mint Homoga József is kiemelte: R. Tóth Sándor első önálló kiállításán sajátos, egyedi nézőpontból fotózott Jeruzsálemet mutat be, a hangsúlyt a különböző hangulatú élethelyzetekre, a más és más életkorú emberekre helyezve. A megnyitón zongorázott a fotográfus felesége és énekelt két kisfia is magyarul és héberül egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában