Kitüntetés

2023.11.06. 11:28

Cziffra-díjjal ismerték el a salgótarjáni zeneszerzőt

Idén a 25 éves salgótarjáni zeneszerzőt, Oláh Patrikot ismerték el a Cziffra-díj Innovatív Zenei Projekt kategóriájában.

Nool.hu

Csák János miniszter (jobbra) elismerte a fiatal zeneszerző tehetségét

Forrás: Beköldött

Cziffra György Liszt Ferenc díjas zongoraművész után elnevezett díjat immáron kilenc éve minden évben kiosztják a fiatal művészeknek. A legújabb, azaz az Innovatív Zenei Projekt kategóriában a salgótarjáni Oláh Patrikot díjazták. Ezen elismerés létrehozásának célja a harminc év alatti klasszikus zenei szakemberek ösztönzése, hogy újszerű, innovatív, a kor megváltozott igényeire reflektáló projekteket alkossanak, a fiatalabb korosztály megszólításával.

Áder János is gratulált a salgótarjáni tehetségnek
Forrás: Beküldött

Jelenleg a fiatal zeneszerző a Liszt Ferenc Akadémia hallgatója. Doktori iskolájának második évében tanulmányait a Hochschule für Musik und Theater hamburgi egyetemén kezdte meg. Az egyetemmel párhuzamosan jelentkezett az Innovatív Zenei Projekt elnevezésű díjra, ahol pályázatát bruttó egymillió forinttal jutalmazták.

A zeneszerző tervében a sztereóhangzás koncert-termi környezetben való reprezentációja áll, ami leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a koncerten résztvevő látogató állandó ülőhely nélkül, pozíciójának folyamatos változásával több irányból tapasztalhatja meg (néhol) az ellentétes dinamikájú zenei darabokat. Az előadás egyik újdonsága, hogy a gyakran túl hosszúra elnyúló klasszikus koncertek inverzeként egy „rapid” interaktív hangversenyen vehetnek részt az érdeklődök.

A díjkiosztón a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Balázs János zongoraművésznek, a Cziffra Központ tanácsadó testületének elnökének a zongorajátéka nyitotta az estét. A rendezvényen továbbá részt vett Áder János korábbi köztársasági elnök, Fonti Krisztina alpolgármester és beszédet mondott Csák János kulturális és innovációs miniszter. A magyar kultúrát éltető beszédét követően Balázs János újabb zongorajátékkal örvendeztette meg a hallgatóságot. Az est második felét Gubik Petra magyar énekesnő előadásával ért véget.

Szerző: Havas Szonja


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában