Rendezvény

2023.10.18. 10:03

Tudományos emlékkonferenciát rendeznek a salgótarjáni múzeumban

Névadója előtt tiszteleg a „Dornyay Béla – egy polihisztor Salgótarjánban. Tudományos emlékkonferencia” című rendezvénnyel október 19-én, csütörtökön a salgótarjáni múzeum. Az egész napos program során a házigazda intézmény munkatárai mellett például tatai, tapolcai, nagykanizsai és szécsényi múzeumok kollégái is hozzájárulnak az előadások repertoárjának színesítéséhez.

Veres Edina

Névadója emléke előtt tiszteleg a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum október 19-én, csütörtökön. A salgótarjáni intézmény közösségi oldalán számolt be arról, hogy Dornyay Béla pontosan 100 évvel ezelőtt, 1923-ban került Salgótarjánba reálgimnáziumi tanárként. Itt tartózkodása alatt pedig lerakta a helyi múzeum alapját.

„Foglalkozott geológiával, hidrológiával, barlangkutatással, botanikával, fő területe azonban a néprajz volt. Legjelentősebb művei közé tartoznak a Salgótarjánt és környékét ismertető útikalauzai. A nevét viselő múzeumunk méltón őrzi emlékét és hagyatékát, most egy szakmai nap keretében is megemlékezünk gazdag életművéről” – olvasható a bejegyzésben, amelyből az is kiderült, hogy az egész napos emlékkonferenciát érdekes előadások sora színesíti. 

A „Dornyay Béla – egy polihisztor Salgótarjánban. Tudományos emlékkonferencia” nevet viselő esemény résztvevőit 10 órakor dr. Dániel Zoltán, a megyeszékhely alpolgármestere és Shah Gabriella, a házigazda intézmény igazgatója köszönti. Ezt követően pedig a salgótarjáni múzeum vezetői és kollégái mellett például a tatai Kuny Domokos Múzeum, a nagykanizsai Thúry György Múzeum, a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum, a Tapolcai Városi Múzeum, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark és a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltára képviselőinek bemutatásában nyerhetnek betekintést az érdeklődők Dornyay Béla tevékenységeibe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában