Képkiállítás

2023.10.23. 09:28

Tóparti tárlat emlékezteti a látogatót Bánk község jelképének visszaszerzésére

Hosszú előkészületek után megalkották a kezdeményezők azt a szabadtéri tárlatot, ami arra emlékezteti a Bánkra érkezőket, hogy huszonöt évvel ezelőtt került a tó kezelési joga a község önkormányzatának tulajdonába.

Hegedűs Henrik

Tótárlat várja az érdeklődőket a vízparton

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Az elmúlt két hónapban több alkalommal foglalkoztunk portálunkon azzal, hogy éppen negyedszázaddal ezelőtt, 1998 őszének elején harcolta ki nagy nehézségek árán, több egyeztetés után, a nyugat-nógrádi és az országos politikai élet szereplőinek bevonásával a település vezetése, Lomen János akkori polgármesterrel az élen, hogy a tó végre az önkormányzat kezelésébe kerüljön. 

Ezzel az állóvíz és környezete sorsa, benne a stranddal, a víziszínpaddal, a horgászok stégjeivel véglegesen megoldódjon. Az évforduló alkalmából több eseményből, rendezvényből álló sorozatot szerveztek a bánkiak, élén Márton Orsolyával és Vass Zoltánnal, aminek egyfajta záróakkordjaként létesült a szabadtéri képkiállítás.

Ma este beszélgetnek is a polgármesteri hivatalban a negyedszázaddal ezelőtti eseményekről

Néhány nagy méretű tablót állítottak fel a strand bejáratának szomszédságában, amelyek képeit egy felhívás nyomán szereztek be a lakosságtól, leszármazottaktól és a Leveleki Eszter Alapítványtól. Ezeken az érdeklődők végigkövethetik az állóvíz történetét az elmúlt évszázad elejétől egészen napjainkig, illetve szöveges kiegészítéseket is olvashatnak a szemlélődők. 

Ezen kívül október 23-án, hétfőn 17 órától a polgármesteri hivatal rendezvénytermébe beszélgetős találkozót hirdettek meg, amelyeken azokról a fejleményekről és mozzanatokról zajlik majd a terefere, amelyek huszonöt esztendeje hozzájárultak a szeretett tó „visszatéréséhez”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában