tisztelet

2020.06.28. 15:20

Emlékkövet állítottak Bánk néhai polgármesterének

Bensőséges ünnepség során avatták fel szombaton délután azt a díszkövet, amelyet a község rendszerváltás utáni első polgármestere, Lomen János tiszteletére állíttatott a település önkormányzata.

H. H.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az első szabad választások idején még közös igazgatásban működött Bánk és Rétság. Lomen János egyike volt azoknak, akik a „leválást” levezényelték, és őt választották a polgárok az önállóság elnyerését követően a falu első polgármesterének.

Több fejlesztés fűződött a nevéhez, és munkájával a taváról és üdülőövezetéről méltán híres község fejlődését nagymértékben segítette elő. Egészen 2000-ig tevékenykedett polgármesterként, aztán egy rövid időre kivált a közéletből, majd 2010-től haláláig helyi képviselőként dolgozott a testületben.

Torma Andrea, Bánk jelenlegi polgármestere elmondta, miután végrehajtották az elmúlt évek legjelentősebb kivitelezését, határon átnyúló együttműködés keretében kialakítva az községházával és az evangélikus templommal szemközti, szilárd burkolattal ellátott tágas parkolót, és a főutcáról a tópartra telepítették át a strand bejáratát, méltó emléket szerettek volna állítani néhai elődjének. Így készült el, és helyezték ki a parkoló melletti füves területre a díszkövet, illetve ezentúl Lomen János nevét viseli a polgármesteri hivataltól a tópartig tartó, frissen térkövezett sétány.

Az emlékkövet a szombati ünnepségen, amelyen mintegy félszáz ember jelent meg, az egykori faluvezető unokái leplezték le. A rendezvény után a Vác Civitas szimfonikus zenekar rézfúvósai adtak térzene-koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában