Őszikék

2023.10.28. 09:25

Rekordszámú alkotó mutatkozott be idén a salgótarjáni könyvtár őszi tárlatán (fotók)

Ismét figyelemre érdemes az immár másfél évtizedes múltú Őszikék című kiállítás, amely szerves kiegészítője a kikelet jegyében rendezett, Tavasz virágai című bemutatósorozatnak. Mindkettő mintegy védjegye a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Képviseletének amellett, hogy e civil szervezet minden évben jelentős szerepet vállal az anyák, illetve az idősek napi rendezvények megszervezésében is.

Csongrády Béla

A kiállítás november elejéig tekinthető meg

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az idei Őszikéknek ezúttal is készséggel adott helyet a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Bóna Kovács Károly Galériája. Ugyancsak szinte már hagyománynak tekinthető, hogy ezen alkalmakkor dr. Dániel Zoltán alpolgármester köszönti az alkotókat és fejti ki az éppen aktuális gondolatait. 

Mi sem természetesebb, hogy mindig szól a kiállítókhoz és az érdeklődőkhöz Fekete Lászlóné, a megyei képviselet elnöke, aki nyugalmazott pedagógusként 2010 óta tölti be ezt a tisztet. Ezúttal örömmel konstatálta, hogy növekedett mind a kiállítók, mind pedig azon települések, környékbeli községek száma, ahonnan érkeztek az eddigieknél is változatosabb műfajú, technikájú, ötletesebbnél ötletesebb alkotások. Ugyancsak jellemzője az idei bemutatónak, hogy a magánembereken kívül a közösségformáló klubok, napközik – így például a zagyvapálfalvai Aranykor, a somoskőújfalui Naplemente vagy a salgói Várkapu – is növelték részvételüket, aktivitásukat. Fekete Lászlóné valamennyi, az idén rekordszámú huszonnégy kiállítónak emléklapot adott át, s felkérte Lantos Sándor karancslapujtői zenészt az egyébként is jó hangulat fokozására. 

Egyedi alkotások születtek

A kreativitás kézműves megnyilvánulási formái között lehetett találkozni például Győrffy Dezsőné változatos formavilágú mézeskalácsaival, Bocsi Éva babáival, Báti Jánosné a népi kismesterségeket képviselő munkáival, Ágasvári Jánosné fokhagyma-imitációjával, Szabóné Kereskényi Gabriella különleges szőnyegeivel. 

A Nógrád Megyei Fotóklub Egyesület tagjaként Mede Jánosné értelemszerűen az általa gyakorolt műfajt képviseli. Sajátosnak tekinthető Boros Istvánné részvétele a kiállításon öt festményével, minthogy személye, neve a pedagóguskórus, illetve a Trilla Tercett egyik alapítójaként, tagjaként, karnagyként, zeneszerzőként más művészeti ágból is jól ismerhető. Csengődi Ottó famunkáival először szerepel e kiállításon, ráadásul segédkezett a látnivalók rendezésében is. Az idei Őszikék november 3-ig áll az érdeklődők rendelkezésére a megyei könyvtár nyitvatartási idejében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában