Néptánc antológia

2023.10.29. 15:45

Megkoronázta a néptáncosok találkozóját a Dűvő koncertje Salgótarjánban (fotók)

A színvonalas produkciók , a fülbemászó dallamok nagyszerű hangulatot biztosítottak és különleges élményt nyújtottak szombaton a József Attila Művelődési Központba látogatóknak, ahol idén is megrendezték a Nógrád Megyei Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptánc Antológiát. Ezután a táncházban a Dűvő zenekar új lemezét is bemutatta az érdeklődőknek.

Gulyás Edina

– Szűkebb hazánk gyermekegyüttesei és felnőtt csoportjai kaptak meghívást a Nógrád Megyei Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptánc Antológiára, nyolc településről tizenhét csoport élt a lehetőséggel és mutatta meg tehetségét. Salgótarjánból, Pásztóról, Palotásról Kazárról, Bátonyterenyéről Maconkáról, Tarról, Szurdokpüspökiről és a heves megyei Bodonyból is érkeztek fellépők – fogalmazott Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes vezetője, aki arra is kitért, hogy idén a Nógrád Táncegyüttest fenntartó Salgótarjáni Néptáncművészetért Közalapítvány, a Hagyományok Háza támogatásával rendezte meg a hagyományos programot, aminek szervezéséről a Jópalócok Regionális Népművészeti Egyesület is kivette a részét. 

Összehozza a csoportokat

Mint mondta, a rendezvény célja, hogy a csoportoknak lehetőségük legyen egymást megismerni, bemutatni koreográfiáikat. A fellépésnek ugyan nem volt tétje, azonban egy rangos szakmai zsűri a produkciókat követően megosztotta véleményét a látottakról. Mindezt a további fejlődés érdekében, segítő szándékkal tették. Busai Zsuzsanna örökös aranygyöngyös táncos, a Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus, Farkas Fanni, örökös aranygyöngyös táncos, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze, a Népművészet Ifjú Mestere is helyet foglalt a zsűri soraiban, amit a Junior Príma-díjas Kiss Balázs örökös aranysarkantyús táncos, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze és Szarka Zsolt örökös aranysarkantyús táncos, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes művészeti vezetője is erősített. 

– A közönség színvonalas bemutatókat láthatott, megtelt a nézőtér, ami motivációt jelenthet a táncosoknak a további fellépésekhez – hangsúlyozta Kovács József.

 A néptánc antológia jó lehetőség a csoportoknak is megmutatni magukat és inspirálódni más csoportok előadásaiból. A zenei kíséretet a Dűvő zenekar biztosította. 

Bemutatták új lemezüket

A muzsikusok azonban a rendezvényt követően sem tették el hangszereiket. A táncosok fellépését követően ugyanis a salgótarjáni táncházban a Dűvő zenekar Míg a világ! című új lemezének bemutató koncertje várta az érdeklődőket. Az estet táncház zárta, ahol minden jelenlévőnek lehetősége volt beállni a táncosok közé és velük együtt gyakorolni a lépéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában