Hobbi

2023.10.22. 15:35

Közösen ünnepelték meg az alapítás évfordulóját Salgótarjánban a bélyeg- és az érmegyűjtők

Ritkaságszámba megy – ezért akár kuriózumnak is nevezhető – hogy a városban százéves a szervezett bélyeggyűjtés, a numizmatikusok pedig megalakulásuk éppen ötvenedik évfordulóját ünnepelhetik.

Csongrády Béla

A bélyeggyűjtők az alapítás századik, a nunizmatikusok az ötvenedik évfordulját ünnepelték a kiállítással

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Miután egyébként is gyakran tartanak közös bemutatókat, mi sem természetesebb, hogy a minap e kettős kerek évforduló alkalmából is együtt rendezték meg jubileumi programjukat működésük helyszínén, a József Attila Művelődési Központban, az épület impozáns üvegcsarnokában.

A megnyitót a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében dr. Barabásné Morvai Tímea intézményigazgató és Csirke Dániel növendék fúvóskettőse tette ünnepélyesebbé, majd Fekete Zsolt polgármester mondott köszöntőt. Kiemelte, hogy a száz évvel ezelőtt – jelesül 1923. október 21-én – csoportba tömörült bélyeggyűjtők a kezdetektől mindmáig komoly szerepet töltöttek illetve töltenek be az értékőrzésben és e tevékenységi forma népszerűsítésében, sőt a polgárosodás folyamatában is. A numizmatikusok ugyancsak sokat tettek a múlt emlékeinek megőrzése, a városi identitástudat erősítése érdekében. Fekete Zsolt köszönetét fejezte ki minden szervezetnek, intézménynek, személynek, amelyiknek illetve akikek szerepük volt e gazdag tartalmú, látványos kiállítás megvalósításában. 

Sokan mentek el a gyűjtőszenvedély bemutatójára, jelentőségét jelzi, hogy a két civil szervezet országos elnöke is Salgótarjánba látogatott
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A bemutató jelentőségét jelzi, hogy mindkét szervezet országos vezetője megjelent és kifejtette gondolatait Salgótarjánban. Polgár László, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnöke arra utalt, hogy az alapító Horváth Géza és tizennégy társa 1923-ban aligha gondolkodott évszázados álmokban, de annál inkább örülnének, ha látnák, hogy a kör Juhász László – aki nem mellesleg a helyi szervezett bélyeggyűjtés centenáriumára összefoglaló köteteket is megjelentetett – elnökletével milyen dicséretes, példaszerű munkát végzett illetve végez, milyen kiemelkedő eredményeket ért el. Tevékenységük annál is inkább figyelemre méltó, mert a kor, a modernizáció előrehaladtával, az új eszközök, postai technikák megjelenésével világszerte csökken a bélyegek szerepe, ennélfogva kevesebb a gyűjtők száma s különösen nehéz az utánpótlást biztosítani. 

Csóka Ferencnek, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének elnöke mondandójában ugyancsak az elismerés hangja dominált a salgótarjániak, a nógrádiak ötven éve folyamatos tevékenységéről szólva. Kiemelte, hogy az országban kevés helyen végeznek ilyen szisztematikus gyűjtő- és szervezőmunkát, mint éppen itt. Röviden felidézte a numizmatika nagyon régre visszanyúló történetét. Szólt arról is, hogy az érmek, plakettek, díjak szorosan összefüggnek az országos és helyi évfordulókkal, a kiemelkedő személyiségek kultuszával, a jelentős események emlékének megőrzésére vonatkozó tendenciákkal.

Világszerte csökken a bélyegkiadás jelentősége

Rámutatott arra a különbségre is, amely a két gyűjtőkör lehetőségei között tapasztalható. Amíg a bélyegek szerepe csökken, a numizmatika területén éppen fordított tendencia érzékelhető. Ennek hátterében például a különböző címletű emlékpénzek rendszeres kiadása, megjelentetése s egyáltalán a Magyar Nemzeti Bank növekvő aktivitása keresendő. 

A kiállítás létrejöttében is jelentős szerepet vállaló helyi vezetők – Juhász Lászlónak és Lopatovszki Csaba – természetesen saját gyűjteményének egy részével ezúttal is szerepel a felettébb tanulságos, érdekes látnivalók sorában. De a többi kiállító is megérdemlli, hogy e helyütt is lejegyeztessék, megőriztessék a nevük. A filatelisták listáján értelemszerűen a salgótarjániak vannak többségben: Bozó Béla, Gergely István, Lakatos Ferenc, Merlákné Juhász Ildikó, Parditka György, és a dorogházi származású Juhász László. Jakab Géza Budapestről, Farkas Imre és a MABÉOSZ 2214 sz. köre Gyöngyösről érkezett. A numizmatikusok között Koperla Csaba és Póczos Sándor is a vármegye székhelyét, Lazók János Szurdokpüspökit, Vinkler Balázs pedig Bátonyterenyét képviseli az október 21-éig, az üvegcsarnokban megtekinthető kiállításon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában