Glass Art NOW!

2023.09.09. 12:28

Velencei üvegművészeti kiállításon szerepelnek a salgótarjáni múzeum üvegtárgyai

A velencei Ateneo Venetóban mutatkozhat be a Glass Art NOW! című, csoportos kiállítás, amely csaknem száz kiállított tárggyal mutatja be a magyarországi üvegművészetet szeptember 2. és 15. között, a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztiválon. Az eseményen a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum üvegtárgyai is megtekinthetők.

Angyal Eszter

Gazdag üvegművészeti alkotásokban a tarjáni intézmény

Forrás: Nool.hu

Fotó: Faragó Zoltán

Hatalmas büszkeség Nógrád vármegyének, hogy az olaszországi Velencében található Ateneo Venetóban a napokban zajló Glass Art NOW! című csoportos, a magyarországi üvegművészetet csaknem száz kiállított tárgy által bemutató kiállításon a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum üvegtárgyait is bemutatják. A 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztivált szeptember 2. és 15. között látogathatják az érdeklődők. 

– A Glass Art NOW! kiállítás áttekinti a magyarországi üvegművészet történetének kiemelt elemeit. A üvegtörténeti munkák mellett mintegy negyven kortárs magyar üvegművész kapott megjelenési lehetőséget, jól ismert üvegművészek mellett fiatal tehetségek is – tájékoztatták az MTI-t hétfőn a szervezők. Mint közölték, a Glass Art NOW! a Bohus-Lugossy Alapítvány "a magyar üveg ezer éve" munkacímű kutatómunkájához kapcsolódóan a római kori ásatásoktól napjainkig mutatja be az üveg Kárpát-medencei történetét. A kiállítás üvegtörténeti tárgyait négy tematikus egységbe, Róma, Velence, Veszprém, Salgótarján városok nevei alá csoportosították a kurátorok.

A négy tematikus történeti vitrin rövid történeteit olasz és angol nyelven hallgathatják meg a látogatók az asztalokra kihelyezett QR kódok beolvasásával, az elmélyülni vágyók pedig a teljes történeteket a kiállítás weboldalán olvashatják el. Az üvegtörténeti tárgyakat magyarországi múzeumok, valamint magángyűjtők anyagaiból válogatta a kiállítás kurátora, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, Szilágyi B. András művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa és Dohnál Szonja társkurátor, művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese. A 2023-as Velencei Építészeti Biennáléhoz csatlakozva a kiállítás bemutatja a Térspirál - Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum 1:100 arányban megépített építészeti makettjét is.

Hírportálunk megkereste a kiállítással kapcsolatban Dr. Shah Gabriellát, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatóját, aki örömét fejezte ki atekintetben, hogy a múzeum 17 üvegtárgyával jelen lehet a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztiválon a Bohus-Lugossy Alapítvány jóvoltából. Hozzátette, hatalmas büszkeség a múzeum számára, hogy ismét nemzetközi színtéren lehetnek jelen, s bíznak abban, hogy a jövőben is lesz lehetőségük hasonló nívós eseményeken bemutatkozni a műértők és -kedvelők minél szélesebb körének.

A Glass Art NOW! kiállítás a Bohus-Lugossy Alapítvány és a FAMPATH szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, Veszprém Önkormányzata, a Magyar Művészeti Akadémia, a Collegium Hungaricum Róma és a Liget Budapest projekt támogatásával valósul meg az Ateneo Venetóban, a város legrégebbi, aktívan működő kulturális intézményében – áll az MTI közleményében.

Forrás: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában