Nool.hu podcast

2023.09.27. 16:17

Skuczi Nándor: erkölcsi kötelességünk Madách emlékét őrizni! (podcast)

Immár tizenötödik alkalommal szervezett a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltár előadásokkal tarkított napot Salgótarjánban. A megjelentek a családfakutatásba, valamint Madách Imre és Petőfi Sándor baráti kapcsolataiba is betekintést nyertek.

Nool.hu

Skuczi Nándor

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról portálunk beszámolt: a 15. Levéltári nap résztvevőit elsőként Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának (MNL NVL) igazgatója köszöntötte. Mint mondta, az esemény témájaként a családtörténet kutatást jelölték meg, ugyanakkor természetesen nem feledkeztek meg a bicentenáriumi évről sem. Éppen emiatt az előadások között volt, amelyik Petőfi Sándor, vagy Madách Imre életének Nógrád vármegyei kötődéseit ismertette.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is beszédet mondott. Egyebek mellett hangsúlyozta: fontos számukra a megyei identitás erősítése, amely törekvésükben a levéltár vezetőségében és dolgozóiban is partnerre találnak. Skuczi Nándor azt is megosztotta az egybegyűltekkel, hogy már évekkel ezelőtt fontosnak tartotta, hogy Petőfi mellett Madách születésének 200. évfordulóját is méltó módon ünnepeljék meg. 

– Nógrádban erkölcsi kötelességünk Madách emlékét őrizni, és átadni a fiataloknak, hogy mit nyújtott a Kárpát hazának, de az egész emberiségnek a művével, az Ember tragédiájával. Madách Imre öröksége, személye és szellemisége nem csupán nekünk, nógrádiaknak fontos, hanem minden magyar embernek – húzta alá Skuczi Nándor.

A teljes beszédek itt meghallgathatók:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában