Levéltár

2023.09.26. 20:30

Körbejárták a családfakutatás témáját a levéltári napon Salgótarjánban (fotók)

Megannyi érdekes előadáson gazdagíthatták a családfakutatással kapcsolatos ismereteiket az érdeklődők kedden délután a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárában megrendezett 15. Levéltári napon. A megjelentek emellett a bicentenáriumi évhez kapcsolódva betekintést nyerhettek Madách Imre és Petőfi Sándor baráti kapcsolataiba is.

Veres Edina

Sok érdeklődőt vonzott az esemény

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A 15. Levéltári nap résztvevőit elsőként Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárának (MNL NVL) igazgatója köszöntötte. Mint mondta, az esemény témájaként a családtörténet kutatást jelölték meg, ugyanakkor természetesen nem feledkeztek meg a bicentenáriumi évről sem. Éppen emiatt az előadások között volt, amelyik Petőfi Sándor, vagy Madách Imre életének Nógrád vármegyei kötődéseit ismertette.

Meghatározó elem a családfaismeret

– Arra kértük az előadókat, hogy a rokoni és a baráti kapcsolatra fókuszálva mutassák be a két kiemelkedő személyiséget. Azt, hogy milyen emléket hagytak az utókornak szűkebb hazánkban, illetve hogy a vármegyénk milyen szerepet játszott az életükben – mutatott rá a levéltár igazgatója, aki ezután arról beszélt, hogy az egyének számára az identitásuk szempontjából meghatározó elem a családfaismeret. Hozzátette: annak feltárásában a levéltáraknak kiemelkedő szerepük van.

– A kezdeti lépéseket mindig az anyakönyvek jelentik, azonban a genealógiai kutatások ezzel nem érhetnek véget. Azok kiterjednek a család társadalmi állapotának viszonyaira, a helyi társadalomban betöltött szerepének vizsgálatára is. A levéltár szerepe továbbá abban is jelentős, hogy a család történetének minél mélyebb és részletesebb feltárására lehetőséget adó írott forrásokat a kutatók rendelkezésére bocsássa – hangsúlyozta Gusztiné dr. Toronyi Judit, aki azt is elárulta: már több éves hagyománnyal bír az intézményükben, hogy családtörténet-kutatást segítő előadás-sorozatot tartanak. Ezeken a foglalkozásokon a levéltár témában jártas kollégái ismertetik a családfakutatás azon lépéseit, amelyeken el lehet indulni annak feltárásában.

Erkölcsi kötelességünk Madách emlékét őrizni

Ezt követően Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: a vármegyei önkormányzat és a levéltár több projektben is együttműködik. Mint fogalmazott, fontos számukra a megyei identitás erősítése, amely törekvésükben a levéltár vezetőségében és dolgozóiban is partnerre találnak. A vármegyei közgyűlés elnöke hozzátette: a nap témája, azaz a családfakutatás, ehhez a célkitűzéshez nagyon jól illeszkedik.

Skuczi Nándor azt is megosztotta az egybegyűltekkel, hogy már évekkel ezelőtt fontosnak tartotta, hogy Petőfi mellett Madách születésének 200. évfordulóját is méltó módon ünnepeljük meg. Éppen emiatt boldog, hogy törekvéseivel hozzájárulhatott ahhoz, hogy végül a vármegyei önkormányzat hivatala által előkészített, majd szűkebb hazánk két egyéni országgyűlési képviselője által jegyzett és benyújtott országgyűlési határozati javaslatot idén elfogadta a parlament.

– Nógrádban erkölcsi kötelességünk Madách emlékét őrizni, és átadni a fiataloknak, hogy mit nyújtott a Kárpát hazának, de az egész emberiségnek a művével, az Ember tragédiájával. Madách Imre öröksége, személye és szellemisége nem csupán nekünk, nógrádiaknak fontos, hanem minden magyar embernek – húzta alá Skuczi Nándor, aki arra is kitért, hogy a Nógrád Vármegyei Önkormányzat mindent elkövet azért, hogy a palóc emberek büszkék legyenek az örökségükre. Így például Mikszáthra, Madáchra, Balassira, Szondi Györgyre vagy épp a csodálatos természeti környezetre.

A vármegyei közgyűlés elnöke végül szót ejtett arról is, hogy a már említett országgyűlési határozat eredményei közé sorolható továbbá az is, hogy a kulturális kormányzat Madách Imre születésének bicentenáriumához kapcsolódva több rendezvényt is szervezett, illetve szervez. Ezek közül kiemelte a kormányzat által támogatott, a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésben megvalósuló, háromfordulós Madách 200 irodalmi vetélkedőt. Mint mondta, a megmérettetésre a Kárpát-medencei középiskolák háromtagú csapatai szeptember 30-ig még jelentkezhetnek, míg a verseny döntője október 23-án a Magyar Nemzeti Múzeumban zajlik majd le.

Érdekes információkkal gazdagodhattak

A köszöntők után elkezdődtek a húszperces előadások. Elsőként Lipthay Endre, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársa a források tükrében ismertette a megjelentekkel a Lipthay család történetének kutatásaira irányuló, szinte kimeríthetetlen lehetőségek forrását. Kovács Krisztián, az MNL NVL levéltárosa egy nógrádi köznemesi család, a Ráday família históriájáról számolt be az érdeklődőknek, akik emellett Szepessyné Dr. Judik Dorottya főlevéltáros Családi gyűjtemények Beniczkytől Szontaghig – Hungarikakincsek a szlovákiai levéltárakban című előadását is meghallgathatták. Dr. Gréczi-Zsoldos Enikő a Miskolci Egyetem docense, a Miskolci Akadémiai Bizottság alelnöke Madách Imre kapcsolati hálójáról és barátságairól rántotta le a leplet, míg Sebestyénné Batta Ágnes levéltáros Petőfi nógrádi barátairól beszélt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában