Főhajtás

2023.09.09. 18:08

Romhányiak koszorújának szalagjait lengeti a szél a Rákóczi-emlékhelyen

Nemrégiben kirándulást tett a romhányi Kovács család Lengyelországba és Csehországba, ahol Rákóczi-emlékhelyeket is felkerestek.

Hegedűs Henrik

Kovács Balázs és fia a csehországi emléktáblánál

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött fotó

A munkácsi vár elestét követően az erődítményt hősiesen védő Zrínyi Ilonát és gyermekeit a tizenhetedik század végén száműzetésbe kényszerítette a Habsburg-kormányzat. A fiú, az alig tizenkét esztendős II. Rákóczi Ferenc így került a dél-csehországi Neuhaus, mostani nevén Jindrichuv Hradec városának jezsuita iskolájába, legfőképpen azért, hogy „elfelejtsen magyarul”, amit köztudomásúan nem sikerült elérniük a labancoknak. A későbbi kuruc vezérlő fejedelem 1688-90 között tanult a szép természeti környezetben elterülő, gyönyörű településen, ami a mai Csehország egyik ékessége, kimagasló idegenforgalmi pontja.

– Közép-európai családi kirándulásunk során kerestük fel ezt a nevezetes Rákóczi emlékhelyet – tájékoztatta portálunkat Kovács Balázs tanár, a romhányi önkormányzat képviselő-testületének tagja. – Fiam, Balázs társaságában, aki történészként foglalkozik Romhány múltjával, közösen helyeztünk el egy koszorút az egykori jezsuita gimnázium falán elhelyezett Rákóczi-emléktáblánál. Boldogan tapasztaltuk, hogy nagyon komoly értékű kiállítás található az épületben, örömmel fogadtuk, hogy itt is milyen tisztelettel adóznak a nagyságos fejedelem emlékének!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában