Nool.hu podcast

2023.09.24. 11:28

Megmerítkeztünk a Tündérek kútjában – palóc népmesék idézik a régmúltat (podcast)

Valódi hiánypótló alkotás született a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum munkatársainak jóvoltából: palóc népmesékből állítottak össze gazdagon illusztrált mesekönyvet. A tündérek kútja – Palóc népmesék a 19. századból című könyv megszületésével régóta dédelgetett álma vált valóra az intézménynek.

Nool.hu

A könyv szerkesztője, Máté György és illusztrátora, Szabadvári-Farkas Zsuzska

Forrás: Facebook/Dornyay Béla Múzeum

Ahogy arról korábbi cikkünkben részletesen írtunk, a közelmúltban jelent meg a Dornyay Béla Múzeum gondozásában három, XIX. századi népmesegyűjtő által lejegyzett, összesen 31 palóc népmeséje. A Szabadvári-Farkas Zsuzska grafikusművész alkotásaival gazdagon illusztrált kötet, A tündérek kútja – Palóc népmesék a 19. századból című alkotás, amely nem csupán egy régi világot hoz elénk.

A Hír FM és a Nool.hu közös podcastjében a szerkesztő-riporter, Tarnóczi László egy könyvbemutatóval egybekötött, meseillusztrációkat bemutató kiállításmegnyitón kalauzolja a hallgatókat. A tündérek kútja érdekes régi történeteket tár elénk, de rávilágít arra is, hogy bár az idők változnak, az emberi szóra és a mesékre mindig is szükségünk volt, s szükségünk van ma is. Az élő szót, az emberi kapcsolatokat ugyanis semmi sem pótolhatja.

Miközben a mesék révén az életünkről is érdekes dolgokat hallunk a kötet szerkesztőjétől, Máté Györgytől, illetve a füleki folklorista-mesegyűjtőtől, Varga Norberttől, továbbá a kötet illusztrátorától, Szabadvári-Farkas Zsuzskától, megtudhatjuk, azt is, hogy mikor kezdték először lejegyezni a meséinket, kik és hogyan tették ezt hajdan, van-e még felgyűjthető mese, kik voltak egykor és kik ma a mesemondók, változott-e a mesemondás helye, valamint hogy változik-e a népmese, amely most reneszánszát éli?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában