Könyvbemutató

2023.09.15. 17:26

Hiánypótló alkotás született – palóc mesékből összeállított kötetet adott ki a salgótarjáni múzeum

Palóc népmesékből állítottak össze mesekönyvet a helyi Dornyay Béla Múzeum munkatársai. A kiadványt pénteken – az abban látható illusztrációk alkotójának kiállításával együtt – mutatták be az intézményben.

Gulyás Edina

Palóc népmesékből állítottak össze mesekönyvet a helyi Dornyay Béla Múzeum munkatársai

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– Régóta dédelgetett álmunk vált valóra a mesekönyv kiadásával – fogalmazott köszöntőjében Shah Gabriella, a múzeum igazgatója. – Folyamatosan dolgozunk azért, hogy kicsit mesésebbé, a gyerekek számára is vonzóbbá tegyük az intézményünket. A tündérek kútja – Palóc népmesék a 19. századból című könyv megszületése elsősorban Máté György, néprajzos kollégánknak köszönhető, ő kutatta fel és állította össze az abban szereplő történeteket. Azonban a könyvet a munkatársakkal együtt készítettük, beletettük szívünket-lelkünket. 

Mint mondta: a meséket Szabadvári-Farkas Zsuzska grafikusművész alkotásai illusztrálják, amelyek nagyon bájosak és szerethetők. A könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitót a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan szervezték meg. 

Hiánypótló kötet született

– A népmese kincs, ami generációkon át hagyományozódik, de útmutatót ad a mai kor emberének is – hangsúlyozta beszédében Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere. – A modern világban fejtetőre álltak a hagyományos értékek, azonban, ha előveszünk egy mesét, minden a helyére kerül. A mese felhőtlen öröm, ami a művészetek és a kultúra világába is betekintést enged. Azokon keresztül megtanulhatjuk, hogyan kell élni, viselkedni, belső tartást és támaszt nyerhetünk a csodás történetekből. Éppen ezért olyan fontos és hiánypótló a 31 palóc mesét tartalmazó, a múzeum által kiadott kötet. 

A városvezető méltatta továbbá Szabadvári-Farkas Zsuzska illusztrációit is, mint mondta: munkái a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt elvarázsolják, játszani tanítják. A különféle technikával készült alkotásokból összeállított tárlatot dr. Nemesné dr. Matus Zsanett, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg. 

Üzenetet közvetítenek az illusztrációk

– A három nagy művészeti ág, az irodalom, a képzőművészet és a zene képviselői saját eszközeikkel idéznek emlékeket, mondanak el történeteket. Nagy feladat ezek között a művészeti ágak között kapcsolatot teremteni, így nincs könnyű dolguk a szövegeket illusztrációkkal ellátó művészeknek – közölte  dr. Nemesné dr. Matus Zsanett. – Bele kell helyezkedniük egy mások által teremtett fantáziavilágba, és a saját eszközeikkel kell azt közvetíteniük, úgy, hogy az eredeti üzenet ne vesszen el.

A kiállítás alkotásai között minden nézelődő megtalálhatja kedvenc szereplőjét
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Hozzátette: Szabadvári-Farkas Zsuzska előszeretettel használ különböző technikákat munkáin. A grafikákból, a linómetszetekből, a tollrajzokból és az akvarellekből rendezett kiállítás alkotásai között minden nézelődő megtalálhatja kedvenc szereplőjét.

A mesemondás az élő szó művészete

A programot könyvbemutató zárta. Máté György, a salgótarjáni intézmény néprajzos muzeológusa ismertette a kiadvány megszületésének folyamatát. Mint mondta: vidékünkön három mesegyűjtő kutatta a palóc népmeséket, az általuk felkutatott gyűjteményekből állt össze a 31 történetet felvonultató új kötet. Az eredeti művekhez nehéz hozzájutni, azonban A tündérek kútja című könyv által azok a nagyközönség számára is elérhetők lesznek. 

– Jelenleg reneszánszát éli a mesemondás, annak technikája elsajátítható. A mesemondás az élő szó művészete, azt bárki megtanulhatja, csak bele kell képzelnie magát a mesék világába – fogalmazott a könyv kapcsán Varga Norbert népmesekutató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában