Kiállítás

2023.09.13. 11:24

Az ember tragédiájának az olvasására buzdít a Gyarmaton nyílt Madách-vándorkiállítás

Madách Imre születésének kétszázadik évfordulójára emlékezve, az író szülőfalujából érkezett vándorkiállítás a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtárba.

Lukács Zsófia

A tárlatot szeptember 30-ig, szombatig tekinthetik meg az érdeklődők a városi könyvtárban

Forrás: Nool

Fotó: Fürjes Béla

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának a drámaírónkról és Az ember tragédiájáról szóló tárlatát Praznovszky Mihály irodalomtörténész, Madách-kutató nyitotta meg kedden délután.

Beszédében kiemelte: a vándorkiállítás ötlete tavaly nyár elején vetődött fel Alsósztregován, amelyet végül magyar és szlovák nyelven is elkészítettek. Az író emléke a szlovákok számára is nagyon fontos.  – A Madách-kultusz Szlovákiában már több mint fél évszázada él. 1964-ben, Madách halálának századik évfordulóján ugyanis egykori lakóhelyén múzeumot alapítottak és az Alsósztregován álló ősi családi kastélyban rendezték be az író életét és a tragédiát bemutató kiállítást – hangsúlyozta Praznovszky Mihály.

Arra is kitért, hogy a múzeum számos rendezvénnyel emlékezik meg az író születésének kétszázadik évfordulójáról. Nemrégiben „In Memoriam“ díszpolgárrá avatták Madách Imrét és a magyar dráma napjára is programsorozattal készülnek.

Az irodalomtörténész hozzátette: Az ember tragédiája nemcsak a magyar-, hanem a világirodalomnak is jelentős alkotása. – Az emlékév ideje alatt és azon túl is az a célunk, hogy Madách Imre művét megmutassuk, s ne csak Alsósztregován és Pozsonyban, hanem Szlovákia lehető legtöbb településén és itt Nógrádban is. Mindezt úgy próbáltuk megvalósítani, hogy a fiatalok figyelmét is modern formában felkeltse és elolvassák, vagy újraolvassák a tragédiát – fogalmazott Praznovszky Mihály.

A tárlatot szeptember 30-ig, szombatig tekinthetik meg az érdeklődők a városi könyvtárban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában