Bodagfesztivál

2023.08.12. 21:22

Az ínycsiklandó ételek mellett sorra sültek a cigánykenyerek is a kisterenyei Bodagfesztiválon

Zene, ínycsiklandó illatok és jó hangulat töltötte meg a levegőt szombaton, a kisterenyei Gyürky-Solymossy-kastély parkjában, ahol megannyi finomság mellett sorra készültek az éppen zajló fesztivál „címszereplői”: azaz a bodagok.

Veres Edina

Sorra készültek a bodagok

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Néhány évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal hívta életre Zámbó Ferenc Mátramindszenten a Bodagfesztivált. A rendezvény célja azóta sem más, minthogy ne merüljön feledésbe a fent nevezett hagyományos cigány étel, illetve elkészítésének a módja. A program szervezője a rendezvény helyszínén portálunk érdeklődésére elárulta, hogy mi indokolta a helyszínváltást.

– A rendezvény egyszerűen annyira kinőtte magát, hogy el kellett jönnünk Mátramindszentről. Az első alkalommal 1000-1500 látogató érkezett a fesztiválra, míg a második évben már 2500 résztvevő élvezte a programokat. Szerettük volna még színesebbé tenni ezt a napot, és egy nagyobb helyszínt találni az eseménynek, ahol be tudjuk mutatni a hírességünket, a bodagot, amellyel már Guinness-rekordot is sikerült felállítanunk – fejtette ki Zámbó Ferenc, aki arra is rámutatott, hogy a bátonyterenyei önkormányzat, illetve Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is a kezdeményezésük mellé állt. Ennek köszönhető, hogy idén a Gyürky-Solymossy-kastély parkjában készülhettek a főzőverseny során a finomabbnál finomabb ételek és természetesen a bodagok is egymás után sültek ki. Az elkészült ínyencségeket – a zsűrizést követően – a szervezők szétosztották az érdeklődők között.

A roma kultúrát, a hagyományokat és a tradíciókat kívánják bemutatni szűkebb hazánk nagyközönségének

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szőrös Vilmos, a Nógrád Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is, aki kérdésünkre a Bodagfesztivállal kapcsolatban kifejtette: az eseményről immár elmondható, hogy tradícióvá vált Bátonyterenye térségében.

– Folyamatosan dolgozunk azért, hogy évről évre megvalósulhasson ez a rendezvény. Az amatőr fellépők a Cigány Közösségek Szövetségének (CiKöSz) és az Országos Roma Érdekképviseleti és Kulturális Egyesület (Oréke) megyei táncosai és énekesei voltak. A célunk, hogy a különböző roma közösségek minél szélesebb körben megismerjék a másikat, illetve az egymás által ápolt kultúrákat és hagyományokat is – hangsúlyozta Szőrös Vilmos, aki azt is hozzátette: a Nógrád Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat erkölcsileg és természetesen szakmailag is támogatja az eseményt, amelynek szervezői között a CiKöSz és az Oréke is jelen volt. A roma nemzetiségi önkormányzat elnöke emellett azt is kiemelte, hogy a főszervező, Zámbó Ferenc is tagja a CiKöSz-nek, egészen pontosan ő a kelet-nógrádi térség egyik koordinátora.

Idén új helyszínen rendezték meg a fesztivált
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Elindult egy közös gondolkodás az országban, és mi ennek egy kis részei lehetünk itt, Nógrád vármegyén belül. Reméljük, hogy ez a hálózat a jövőben minél szélesebb körben tudja majd bemutatni szűkebb hazánk nagyközönségének a roma kultúrát, a hagyományainkat és a tradícióinkat – húzta alá Szőrös Vilmos, aki a következő eseményükkel kapcsoltban elárulta: jövő hét szombaton, augusztus 19-én Karancsságon tartják a megyei roma napot, amely falunap, illetve a helyi kisebbségi önkormányzat által szervezett roma nap is lesz egyben. Mint fogalmazott: ez a program a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság pályázatán elnyert támogatással valósulhat majd meg. A roma kisebbségi önkormányzat elnöke végül örömét fejezte ki, amiért szinte minden héten valamilyen rendezvényt tudnak szervezni, legyen szó például szakmai fórumról, gasztronómia fesztiválról vagy egyéb eseményről.

A második csoport sorait erősíti természetesen a Bodagfesztivál is, amelynek fellépői kivétel nélkül gondoskodtak a jó muzsikáról és természetesen a fergeteges hangulatról is, amely egészen a rendezvény esti zárásáig kitartott.

Képünkön balról jobbra: Szőrös Vilmos, a Nógrád Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Horváth János, Mátramindszent polgármestere és Zámbó Ferenc, a fesztivál szervezője
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában