Palóc búcsú

2023.07.30. 09:54

Palóc értékeket sorakoztatott fel a gyarmati folkfesztivál – megválasztották Szent Anna szépét is (fotók)

Folytatódott a palóc búcsú és folkfesztivál Balassagyarmaton szombaton. A helyi Palóc Múzeumnál és a Civitas Fortissima téren sorakoztak fel a palóc értékeket felelevenítő programok.

Lukács Zsófia

A néptáncosok, a mesemondók, illetve a népviseletesek követték egymást a színpadon

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Mint arról korábban már beszámoltunk: a palóc búcsút idén is hagyományéltető napok, azaz a folkfesztivál kíséri péntektől egészen vasárnapig. – A rendezvény célja, hogy Palócország fővárosaként gondozzuk a palóc értékeket és küldetésünknek tekintjük, hogy megtartsuk a hagyományokat és megismertessük ezt a kultúrát nemcsak a helyiekkel, hanem a fesztivál által akár az egész országgal is – mondta el portálunknak Golyán Krisztina, az eseményt szervező Mikszáth Kálmán Művelődési Központ vezetője.

A pénteki világhírű népviseletről szóló beszélgetést követőn szombaton délután folytatódott a programsorozat, amely a Palóc Múzeumnál a gyerekeknek kedveskedett a Paramisi Társulat zenés-mesés előadásával, majd a Civitas Fortissima téren népzenei előadókkal, zenészekkel folytatódott a folkfesztivál. Többek között Lőrincz Sarolta Arankától és Makrai Dorottyától hallhattunk népdalokat a pavilonban. Ezt követően Szeleczki Mónika, kéméndi mesemondó és a rimóci Paluch Norbert, néptáncpedagógus, etnográfus, az esemény műsorvezetői köszöntötték a látogatókat és bemutatták Palócország meghívott falvait, városait: Dejtárt, Drégelypalánkot, Érsekvadkertet, Herencsényt, Hollókőt, Ipolybalogot, Kétbodonyt, Rimócot, Vanyarcot, Varsányt és Ipolyságot is.  

Ezek a települések hozzájárultak a programokhoz, a néptáncosok, a mesemondók, illetve a népviseletesek követték egymást a színpadon előadásukkal, miközben olyan ínycsiklandó ételekkel is érkeztek, mint például a hollókői rétes, a vanyarci haluska, a  kétbodonyi szilvás gombóc, vagy a drégelypalánki minifánk, amelyet a palóc ízek utcájában kóstolhattak meg az érdeklődők. Ezen kívül: mesterségek műhelye, vásári kavalkád, Kisivó Palócportál, Izolda népi játékai is várták a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az est folyamán elkápráztatta a közönséget táncával a 40 éves pásztói Muzslai Néptáncegyüttes, akik többek között gömöri, székely, Küküllő-menti, illetve Felső-Tisza-vidéki táncokat mutatták be. Eközben a múzeum káponkájánál Szent Anna ájtatosságot végeztek a herencsényiek vezetésével a nemzet megmaradásáért, gyermekáldásért és a családokért.

Idén a palóc lányok és asszonyok viseletének vetélkedését is megrendezték, amelyen a Szent Anna szépe díjat a rimóci Racsné Barna Krisztina vehette át. Az est folytatásaként Szarka Tamás és zenakara töltötte meg a vármegyeháza épülete előtti teret Kézfogás című koncertjével.

A háromnapos rendezvény a Szent Anna tiszteletére celebrált szentmisével folytatódik vasárnap délelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában