Palóc Hagyományéltető Napok

2023.07.23. 07:15

Háromnapos folkfesztivál kíséri a palóc búcsút Balassagyarmaton

Idén is Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek július 28-30-ig Balassagyarmaton, melynek fénypontja a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos eseménye: a palóc búcsú.

Lukács Zsófia

A palóc lányok és asszonyok viseletei vetélkednek 20 órától

Forrás: Nool.hu | Archív fotó

A vallásos-népművészeti eseményt  július 28-tól, péntektől egy folkfesztivál kísér. Pénteken 18 órától Kissné Rozália és Paluch Norbert beszélget világhíres népviseletükről. Július 29-én, szombaton a Palóc Múzeum folkudvarában a Paramisi Társulat zenés-táncos mesejátékát láthatják az érdeklődők. A város főterén 17 órától hagyományőrző énekesek lépnek fel, hangszerbemutatót tartanak, majd palócország falvai is bemutatkoznak. Ezután 19 órától a Muzsla néptáncegyüttest láthatja a közönség, majd 19.30-tól Szent Annához imádkoznak a múzeumi káponkánál nemzetünk megmaradásáért, gyermekáldásért és a családokért. A palóc lányok és asszonyok viseletei vetélkednek 20 órától. Az eseményen 21 órától fellép a Ghymes együttesből ismert Szarka Tamás és zenekara. Napközben palóc ízek utcája, vásári kavalkád, mesterségek műhelye, kisivó, népzenei pavilon, palócportál és Izolda népi játékai is várják a látogatókat a rendezvényen.

Népviseletben menetelnek

Július 30-án, vasárnap a palóc búcsút tartják Szent Anna tiszteletére: 9.30-kor gyülekező a főplébánia temploma előtt, ahonnan 10 órakor indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe. 10.30-kor az ünnepi szentmisét Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök és Turai János kanonok, plébános végzi, közreműködik a Szent Felicián kórus, Lőrincz Sarolta Aranka, Rimóci rezesbanda és a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői.  A szertartást követően vendégségbe várják a búcsú résztvevőit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában