Rendezvénysorozat

2023.07.30. 14:18

Nógrád-szerte sikeresnek bizonyult a folklórfesztivál

Mint arról már beszámoltunk: a hét második felétől öt napig újra – immár huszonhetedik alkalommal – nemzetközi folklórfesztivál vendéglátója, rendezője néhány nógrádi és a határainkon túli szlovák település. A jó hangulatú, látványos megnyitót július 26-án, szerdán a somoskői vár tövében tartották, majd a következő napokban salgótarjáni és környékbeli programok következtek.

Csongrády Béla

A Törökországból érkező táncosok a salgótarjáni közönséget is elvarázsolták

Forrás: Beküldött fotó

Csütörtökön először Kazár és Mihálygerge volt a külföldi csoportok szereplésének helyszíne, majd a törökországi Ankarából, illetve a spanyol Mallorcáról érkezett, különlegesen szép viseletű együttesek a megyeszékhely Fő terén is bemutatták népeik hagyományaira épülő programjukat. Dr. Huszár Máté alpolgármester köszöntőjét követően színpadra léptek a Nógrád Táncegyüttes utánpótláscsoportjai is. A műsorközlő a vezetőjük, Kovács József volt.

Pénteken és szombaton a külföldi csoportok szlovák településeken, köztük Losoncon szerepeltek. Salgótarjánban a péntek este a XIX. Tarjáni Folk és Szlovák Nap jegyében telt. A rendezvényt azonban az eső miatt az utolsó percekben a szabadtérről át kellett helyezni a József Attila Művelődési Központ színháztermébe. A magyarországi szlovákok himnuszát követően az üdvözlő beszédeket dr. Dániel Zoltán alpolgármester és a főszervezők egyike, dr. Egyed Ferdinánd, a városi és a megyei szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke mondta. 

Mindketten kiemelték a nap jelentőségét a két nép barátságának elmélyítése és a város kulturális életének a gazdagítása szempontjából. A műsort a mihálygergei Dobroda citerazenekar és énekegyüttes kezdte, majd az Ecseri Hagyományőrző Kör énekesei és a Zöld Koszorú nevű csoport táncosai folytatták. Ezt követően a Tápió mentéről érkezett három ifjú hölgy adott ízelítőt díjazott műsorából. Bravúrosnak bizonyult a Tücsök- és a Dűvő zenekar együttes fellépése is és ugyancsak szép élményt nyújtó repertoárral mutatkozott be a Besztercebányáról érkezett Bystrina tánccsoport. Az estet a Nógrád Táncegyüttes, illetve a Dűvő együttes közös, valamint önálló fellépése fejezte be.

Egyed Ferdinánd külön is megköszönte Kerényi Tamás, illetve Homoga József filmes, valamint fotós dokumentációs munkáját. 

A fesztivál zárógálája vasárnap este a bánki vízi színpadon lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában