Hagyományok

2023.07.22. 14:17

Nógrád-szerte a folklórt éltetik a fesztiválozók

Számos határon inneni és túli település lesz a házigazdája a következő napokban – július 26. és 30. közötti időszakban – az immár a 27. alkalommal megrendezendő Nógrádi Nemzetközi Folklórfesztiválnak.

Csongrády Béla

A megnyitót szerdán 16 óra 30 perckor a Somoskői Vár Emlékparkjában tartják. Itt köszöntik a fesztivál külföldi – burundi, spanyol- és törökországi – vendégeit. Közreműködik a Nógrád Táncegyüttes és a Csibaj Banda. Csütörtökön 17 órai kezdettel Kazáron és Mihálygergén lépnek fel a határainkon túlról érkező csoportok. Salgótarjánban a Fő téren 18 óra 30 perckor Fekete Zsolt polgármester mond köszöntőt, majd a Nógrád utánpótláscsoportjai mutatják be műsorukat. Konferál Kovács József, a Nógrád Táncegyüttes vezetője. 

Pénteken 18 óra 30 perctől tartják a XIX. Tarjáni Folk és Szlovák Napot. A résztvevőket és a közönséget dr. Dániel Zoltán alpolgármester és dr. Egyed Ferdinánd, a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszönti. A fellépők sorában környékbeli, helyi és természetesen szlovákiai csoportok lépnek a szabadtéri színpadra. Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvényt a József Attila Művelődési Központban tartják. Szombaton szlovákiai helyszíneken – Losoncon, Füleken, Poltáron, Halicon és Divinben – lesznek programok. A fesztivál utolsó napján, vasárnap Bánkon találkoznak és búcsúznak el az együttesek. A zárógála 19 órakor kezdődik.

Íme egy kis ízelítő a korábbi évek fotóiból:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában