Nool.hu videó

2023.07.09. 19:24

Muzsikált az erdő Eresztvényben: szelek szárnyán szálltak a dallamok (fotók, videó)

Az eresztvényi faóriások és -matuzsálemek lombkoronái alatt muzsikált az erdő szombaton. A Mátrai Művészeti Napok nevet viselő eseménysorozat nyolcadik állomásának helyszínén megannyi érdekes programon vehettek részt az érdeklődők, illetve felejthetetlen zenei élményekkel gazdagodhattak kicsik és nagyok egyaránt.

Veres Edina

Kicsik és nagyok egyaránt élvezték a programokat

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A Muzsikál az Erdő – Mátrai Művészeti Napok szombati állomását Eresztvény jelentette. A korán érkezők Prakfalvi Péter, Nógrád Megyei Príma-díjas geológus vezetésével vehettek részt egy geológiai túrán. Nem sokkal később az erdeink sokszínűségével ismerkedhettek meg az érdeklődők, akiket egy élménysétán keresztül kalauzolt dr. Borovics Attila, a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója. A Nagyrétre kilátogatóknak egy teljesen egyedülálló koncertélményben lehetett része, hiszen a nép- és a klasszikus zene „házasságának” lehettek tanúi a Corpus Harsona Quartett és Szokolay Dongó Balázs előadásában.

A délutáni programok a felújított Dornyay Turistaháznál zajlottak. Itt találkoztunk Szabó Lajossal, a Muzsikál az Erdő Alapítvány elnökével, a rendezvénysorozat főszervezőjével, aki portálunknak elmondta: a hatalmas magas kőrisek, a bükkök és a tölgyek szegélyezte helyszínen a lombkoronák szinte átölelték a látogatókat, illetve emellett nagyon jó akusztikai viszonyokat is teremtettek az erdei koncerteknek. Hozzátette: természetesen minden Muzsikál az erdő programelem, amely az elmúlt két évtizedben jellemezte a rendezvénysorozatot, az Eresztvényben is megjelent.

– Húsz éve muzsikál már az erdő, de ezalatt az idő alatt az alapvető célok nem változtak. Szeretnénk az eseményre kilátogatókat közösségükkel a környezeti szempontból is fenntartható életvitel irányába fordítani az erdő, a zene, és a művészetek erejével. Ez a központi gondolat, így immár két évtizede e köré épül a rendezvény. Azt hiszem, hogy a szűkebb hazánkban élők büszkék lehetnek erre a programra, hiszen 2004-ben Nógrád csodálatos erdőségeiből indult el ez a küldetés, ami nagyon gyorsan egy kilencnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát – fejtette ki Szabó Lajos.

A jövő útját keresi a Muzsikál az erdő

Mindeközben a gyerekek önfeledten élvezték a Lóca Együttes interaktív családi koncertjét, míg a fák árnyékában különféle foglalkozásokba kapcsolódhattak be kicsik és nagyok egyaránt. Kipróbálhatták magukat például fafaragásban, de sok érdeklődőt vonzott a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület interaktív fenntarthatóságra nevelő standja, a Báibika játszóház, vagy épp a „Víz-erdő-eredő – Hol az élet forrása?” című környezetnevelési játék is. A felnőttek dr. Borovics Attila előadását hallgathatták meg, aki a klímaváltozás erdeinkre gyakorolt hatásairól beszélt az érdeklődőknek. A Dornyay Turistaház környékén megannyi helyi termelő portékáját is megismerhették – és természetesen meg is vásárolhatták – az eseményre kilátogatók, akik emellett megcsodálhatták a rendezvény rajz- és fotópályázatának alkotásait is. Emellett a délelőtti Muzsikál az erdő tájfutó verseny díjazottai is átvették ajándékaikat.

Az ünnepi köszöntők során Szabó Lajos azt hangsúlyozta, hogy a jövő útja a természettel való harmónia kialakítása

– Mindehhez szükség van egy racionális önkorlátozásra, hiszen a fenntartható boldog emberi lét csak úgy képzelhető el, ha életünk négy legfontosabb dimenzióját – a társadalmat, a gazdaságot, a környezetet, illetve a kultúrát és a művészeteket – harmonizálni tudjuk. Fontos azt is kimondani, hogy az egész világon jelenleg uralkodó, fogyasztói szemléletű, korlátlan gazdasági növekedésben gondolkodó társadalmi és gazdasági rend nem életképes hosszú távon. Egy új útra van szükség. A Muzsikál az erdőn ezt, a jövő új útját keressük, egy olyan környezetben, amely értékekkel van kirakva – szólt az egybegyűltekhez a program főszervezője.

Az eseményen dr. Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere úgy fogalmazott: örömteli, amikor az erdőt kedvelő emberek egy csoportja találkozik, illetve az is boldogságot jelent, amikor a zene és a kultúra iránt fogékony emberek csapata gyűlik össze egy helyen.

– Amennyiben pedig ez a két csoport találkozik, akkor valami igazán varázslatos dolog történik, amit immár 20 éve hívunk úgy, hogy Muzsikál az erdő. Húsz esztendő hosszú idő, a Muzsikál az erdő pedig az emberek legnagyobb megelégedésére országszerte rendez különböző programokat, immár közel fél évtizede Salgótarjánban is – fejtette ki dr. Dániel Zoltán.

Salgótarján emlékérmet vehetett át a főszervező

Az alpolgármester ezután átadta a szót Fekete Zsoltnak, a megyeszékhely polgármesterének. A városvezető megerősítette, hogy az elmúlt években Salgótarjánban és környékén több Muzsikál az erdő rendezvényt tartottak már együtt szervezőkkel, és bízik benne, hogy ez a hagyomány nem szűnik meg, sőt! Erősödni fog, és, ha a Dornyay Turistaház teljesen kitárhatja kapuját – hiszen a szombati esemény idején még csak részlegesen volt nyitva – akkor újból pezsgő művészeti és kulturális élet bontakozhat majd ki Eresztvényben. Gondolatai zárásaként pedig Fekete Zsolt Salgótarján Emlékérmet nyújtott át Szabó Lajosnak.

Ezután a Muzsikál az Erdő szervezői mondtak köszönetet a fellépőiknek, partnereiknek és az önkormányzatoknak a támogatásért, ami nélkül nem születhetnének meg a rendezvényeik. A szombati eseményen Borbás Enikő keramikus által készített plakettben részesült Petruska András énekes, Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Nógrád Megyei Szervezete. A városvezetés nevében Fekete Zsolt polgármester, míg a VOSZ megyei szervezete nevében annak elnöke, Czékmánné Kelecsény Ágnes vette át az ajándékot.

A szombat délutáni koncertek első előadója Petruska volt, aki immár több mint tizenkét éve töretlen résztvevője a programsorozatnak, és aki Eresztvénybe is sok fiatalt csábított ki. Ezután a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes debütált a Muzsikál az erdőn, majd a napot a Hot Jazz Band zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában