Választás

2023.07.30. 18:48

A Gyarmaton megválasztott Szent Anna szépe egy évig képviseli majd Palócországot

Mint arról már beszámoltunk: a palóc búcsún és a folkfesztiválon megválasztották Szent Anna szépét Balassagyarmaton, akinek a palóc kultúra ápolása is a feladata lesz.

Lukács Zsófia

Racsné Barna Krisztina nyerte el a 2023 Szent Anna szépe-díját

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Szombaton este választotta meg Szent Anna szépét a palóc főváros közönsége és a háromtagú zsűri: Nagy Tímea, Ipolyság alpolgármestere, Lehoczkiné Nagy Petra, aki 2013-ban Palócország szépe volt, valamint Golyán Krisztina, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója.

Gyönyörű népviseletekben érkeztek a hölgyek a környező településekről és az Ipoly túloldaláról a főtéren felállított színpadra, majd mutatták be ruháikat és annak történetét. A közönség és a zsűri egybehangzó döntése alapján a rimóci népviseletben érkező Racsné Barna Krisztina nyerte el a 2023 Szent Anna szépe-díját.

Nagyünnepi új asszony viseletével lopta be magát a zsűri és a jelenlévők szívébe. – Van olyan ruhadarab rajtam, amelyet még nagymamámtól örököltem és újabb, nekem készítetteket is viselek. A csizma és a hét alsószoknya a régebbi darabok – ismertette Szent Anna szépe.

A műsorvezető, Paluch Norbert néprajzkutató hozzátette: a főkötőről érdemes tudni, hogy a hagyományok szerint ezt egy esztendeig, vagy az első gyermek születéséig viselhette az új asszony.

Golyán Krisztina portálunknak elmondta, hogy a díjazott egy évig fogja képviselni Palócországot és annak fővárosát, ami egy folyamatos megbízatást jelent számára a következő palóc búcsú és folkfesztiválig. – A legméltóbb embert kerestük erre, ez elsősorban nem a szépségről szól, hanem a viselet hordásáról és a kisugárzásról – hangsúlyozta a művelődési központ vezetője.

A díjazott Zolnyánszki Zsolt Benedek alkotását vehette át, valamint egy hétvégét tölthet majd el Agárdon az önkormányzat jóvoltából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában