Palóc búcsú

2023.07.30. 15:38

Szent Anna tiszteletére mutatott be szentmisét a gyarmati palóc búcsún dr. Beer Miklós (fotók)

A Szent Anna naphoz kötődő hagyományos palóc búcsút vasárnap tartották Balassagyarmaton, ahol a családokért és Magyarország jövőjéért imádkoztak. Az ünnepi szentmisét a Palóc ligetben dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök mutatta be Turai János plébános koncelebrálásával.

Lukács Zsófia

Az ünnepi szentmisét dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök mutatta be

Forrás: Nool

Fotó: Lukács Zsófia

Minden év júliusában elzarándokolnak Balassagyarmatra a környékbeli falvakból és az Ipoly túloldaláról is a hívők, hogy a palócság hitét, összetartozását jelképező búcsún együtt imádkozzanak. Az esős időjárás ellenére is felöltötték a palóc népviseletet, hogy így tisztelegjenek Szent Anna, Szűz Mária édesanyja előtt. Vasárnap kora délelőtt indult a körmenet a  Szentháromság-templom elől a Palóc ligetbe, ahol szentmise kezdődött a szabadtéri színpadon.

– Húsz éve kaptam megbízatásom a Váci egyházmegyében, azóta vagyok itt köztetek, hazajöttem. Ma együtt szeretnénk a Jóistennek hálát adni a palócságért, gyökereinkért, és ezekből a gyökerekből akarunk reménységet és hitet továbbadni a fiataljainknak, akiknek éppen most Lisszabonban kezdődik el a katolikus ifjúsági világtalálkozó, illetve minden ifjoncnak, akik lélekben ma is velünk vannak. A Szűzanya szüleit, Szent Annát és Szent Joachimot kérjük, imádkozzanak velünk és értünk, hogy mi is átéljük a Jóisten csodálatos ajándékát, az ő jelenvaló szeretetét! – mondta el a szentmise elején dr. Beer Miklós.

Ezt követően prédikációjában elmesélte, hogy nemrégiben a 20 éves püspöki szolgálat hálaadó miséje után egy kislány ment oda hozzá és palócosan azt mondta neki: Drága atyóm! – Rögtön megöleltem, ez olyan nagy öröm, hogy még hallani a régi palóc kiejtést,ezt a drága örökségünket. A Jóisten palócként adott nektek életet és itt adott küldetést és hivatást, hogy palóc módon nyilvánítsátok meg az ő szeretetét – emelte ki a nyugalmazott püspök, aki a Szentháromságba vetett hit fontosságát is hangsúlyozta és külön köszöntötte Palócország falvait. 

A nagyszülőkhöz és az idősebbekhez is külön szólt, hiszen a hagyományos Szent Anna-napi búcsú egybeesik a nagyszülők és idősek világnapjával.  – Jövője csak azoknak van, akiknek vannak gyökerei – emelte ki dr. Beer Miklós a pápa leveléből idézve, amelyet az ifjúsági talákozóra küldött a fiatalokhoz és a nagyszülőkhöz is szólva.  Hozzátette: a Palócföld legnagyobb öröksége a hit és ezért adjunk ma hálát.

A szentmisét a Szent Felicián Kórus, Lőrincz Sarolta Aranka, a Rimóci Rezesbanda és a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői tették felemelőbbé. A szertartást követően a Palóc ligetben a környék jellegzetes ízeivel fogadták a résztvevőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában