Tárlat

2023.06.02. 11:58

Saját kézzel készített mézeskalácsaikat állították ki az őrhalmiak

Nemrégiben nyílt meg a helyi polgármesteri hivatal közösségi termében a helyi mézeskalács készítő szakkörén előállított alkotásokból válogatott kiállítás.

Hegedűs Henrik

Szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak a szakkörön készült alkotások

Forrás: Nool

Fotó: H. H.

A Nemzeti Művelődési Intézet még 2022 októberében indította a Szakkör névre keresztelt újabb képzéseit, amelynek mottója a „Tudásunkkal kézen fogva a közösségekért” lett. A kezdeményezéshez csatlakoztak az őrhalmiak is, és a választható tizenöt fajta kézműves tevékenységből ők a mézeskalács készítés mellett tették le a voksukat.

A házigazdáktól megtudtuk: a téli fűtési nehézségek miatt halasztást kértek tavaszig a szakkör indítására, de márciusban megkapták a hírt, hogy kiváltképp siessenek, mert legkésőbb május 31-ig be kell fejezniük a képzést, ugyanúgy, mint azoknak, akik már ősz óta dolgoztak. Így április elején megalakult a csoport, és a jelentkezők gyorsan összegyűltek. A szoros határidő miatt egy héten két foglalkozást is tartottak, kalákában végezve a tevékenységet. A tagok megtanulták a különböző tésztafélék begyúrását, elsajátítottak többféle felületkezelési technikát, illetve elmélyültek az írókázás rejtelmeiben. Minden munkafolyamatnak megvolt a maga felelőse, egyikük a puszedlire „szakosodott”, másikuk saját receptet hozott, akadt olyan, aki a kalácsfényezést végezte, mások a sütéssel, a díszítéssel, illetve a térbeli elemek összeillesztésével foglalatoskodtak. 

Természetesen vendég mentort is hívtak: Takács Béla szécsényi ezüstkoszorús mézeskalács készítő mester adott a csoportnak szakmai tanácsokat. Végezetül hozzátették: a szakkörön tanultak nagy segítséget nyújtottak abban, hogy az adventi ünnepkör során a szeretetvendégségre már komolyabb háttérismeretekkel rendelkezve készíthetik el a finomságokat.

A megnyitón Farkas Egon, Őrhalom polgármestere és Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád vármegyei igazgatója méltatta a hölgycsapat munkáit, míg a kísérő műsorban népdalcsokor éneklésével közreműködött Menyhárt Éva, míg László Péter költő saját versét szavalta, illetve fellépett az Őrdaru Gyermektánccsoport is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában