Kiállítás

2023.06.13. 16:18

Nem kizárt, hogy a szécsényi múzeum rátalált Petőfi szekerére

Dr. Limbacher Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója a közösségi oldalán közzétett írásában azt fejtegeti, megtalálhatták-e azt a szekeret, amelyet Petőfi Sándor költő 1845-ös felvidéki körútja során használt. Az említett ereklye megtekinthető a szécsényi múzeumban.

Lászlók Judit

Az ereklye megtalálható a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeumban

Forrás: Facebook

Fotó: Limbacher Gábor

– Petőfi Sándor nagy vándor, nagy utazó volt. 1845. évi úti jegyzeteiben írja: Losoncról Balassa-Gyarmatra mentemben semmi baj sem ért, kivévén, hogy (…) útitársam köpönyege s a kocsisnak egy lőcse veszett el. A köpönyeg megkerült, a lőcs nem, minek azon kellemes időtöltést köszönhetem, hogy folyvást oda kelle vigyáznom: nem esik-e ki a kerék? – írta dr. Limbacher Gábor a bejegyzésben. 

A múzeumigazgató továbbá kifejtette, Petőfi eltűnését követően jó néhány tárgyi emléke ereklyévé vált. A Nógrád Vármegyei Múzeumot alapító Nagy Iván történész is Petőfi lelkes híve volt, költeményeit igencsak igyekezett megszerezni. Így „lehetséges” hogy a nógrádi muzeális emlékek kiváló és elhivatott kutatója a Petőfit szállító szekeret és lőcsöt is begyűjtötte. Mindenesetre, amikor az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum Petőfi és Rákóczi című tárlatához szekeret kölcsönöztek a balassagyarmati MNM Palóc Múzeumból, ráleltek egy szekérre, aminek egyik lőcse hiányzott. A szécsényi Nosztalgia Múzeumban pedig találtak egy önmagában leledző lőcsöt, amit a szekérhez illesztve, éppen hozzá valónak találtak. 

– Sokféle mendemonda és emlék maradt fenn Gömörben és Nógrádban Petőfi útjairól. Rimaszombatban azt tartják, hogy a Gömör-Kishonti Múzeum szerezte meg Petőfi utazó szekerét. Füleken úgy tudják, hogy amikor a költő városukból Losoncra utazott, a szekér már szétesett a rettenetesen rázós úton, és Petőfi lelkes rajongói az alkatrészeket ereklyeként széthordták – ismertette az igazgató, folytatva: – A losonciak szerint Petőfi olyan szerelmes lett a gyönyörű losonci lányokba, hogy még a köpenyét és papírra vetett verseit is városukban felejtette, amikor tőlük Balassagyarmatra utazott. Szíve pedig majd kiugrott, annyira hevesen dobogott a losonci szépségektől, hogy az szétrázta a palóc fuvaros szekerét. A balassagyarmatiak viszont magabiztosan állítják, hogy Nagy Ivánnak köszönhetően nemcsak Petőfi szekere, de pipája és boros kancsója is a Palóc Múzeum birtokába került. Be is mutatják a Dalait kunyhóban, palotában éneklik… című kiállítási láncszemükben. 

Az igazgató szerint a Petőfi nyomában Gömörben és Nógrádban című kiállításláncolat talán közelebb viszi az érdeklődőket a történtekhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában